Le-ați amețit ...
NICULIN a scris:
Reclamatii/apelanti nu fac intampinare in aceste 15 zile.
Cine? Cine ziceți dvs. că ar fi trebuit să facă întâmpinare? Apelanții!?
Apelantul (adică partea care a formulat cererea de apel) nu are cum să facă întâmpinare împotriva
propriei lui cereri de apel. Ce să scrie în ea? Să-și facă autocritica?
Întâmpinarea este actul de procedură prin care
intimatul din apel (adică partea
potrivnică apelantului)
se apără, în fapt și în drept, față de cererea de apel.
Cum vă imaginați că ar putea să scrie apelantul o
apărare împotriva ... propriei lui cereri de apel?
Cum ar suna asta? Un fel de: să vedeți ce „dăștept” am fost la vremea când am scris...
Apelantul poate, eventual, să răspundă la întâmpinarea formulată de intimat, printr-un act de procedură care se numește chiar așa: „
răspuns la întâmpinare”. Iar acest răspuns la întâmpinare se face, în mod evident,
după ce intimatul a scris și a depus întâmpinarea/după ce instanța i-a comunicat întâmpinarea formulată de intimat. Că nu are cum să formuleze apelantul un răspuns la ... ce își imaginează el că ar fi scris intimatul.
Dar, hai să presupunem, de dragul discuției, că ar fi vroba de o întâmpinare depusă tardiv.
Așa și? Sancțiunea nedepunerii în termen a întâmpinării este decăderea intimatului din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții, în afara celor de ordine publică.
Or, asta nu înseamnă ca, apelantul,
dacă pierde procesul, nu va mai plăti cheltuieli de judecată. Că nu are legătură plata cheltuielilor de judecată cu depunerea în termen sau nu a întâmpinării.
Mai pe românește:
Eu,
intimat, pot să nu scriu DELOC întâmpinarea. (nu că-i tardivă, ci chiar lipsește cu desăvârșire). Eu pot să am la mine doar vreo câteva vorbe potrivite (eventual vreo excepție de ordine publică) și dumneata, apelant, poți să pleci acasă fără să ințelegi ce ți s-a întâmplat. Poți să pierzi procesul și, ca atare, să fii obligat la plata cheltuielilor de judecată, fără ca eu să mă fi obosit să-mi fi scris vorbele pe o foaie A4, numită întâmpinare. Se poate câștiga și fără ea, uneori. (depinde de complexitatea cauzei, bineînțeles)