avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in atentia domnilor juristi cu experienta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in atentia domnilor juristi cu experienta

sunt economista si novice in materie de drept.va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa contina o intampinare?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 19:53, 11 Aprilie 2005
va mulumesc pentru raspuns
Intampinarea trebuie sa cuprinda exceptiile de procedura ce paratul le ridica la cererea de chemare in judecata a reclamantulu, prescriptia dreptului la actiune, puterea lucrului judecat. Raspunsul la toate cererile de fapt si de drept ale cererii de chemare in judecata. Raspunsul cu care paratul se apara impotriva oricarul capat de cerere. Pentru o formulare care sa va ajute in desfasurarea pocesuli cred ca este bine sa apelati la un profesionist.
succes
raisa
INTAMPINAREA – actul de procedura prin care paratul raspunde la cererea de chemare in judecata, urmarind sa se apere fata de pretentiile reclamantului.
Prin intampinare, paratul combate afirmatiile reclamantului, urmarind respingerea cererii de chemare in judecata (sau admiterea numai in parte a acesteia) !
La judecata in prima instanta (ca de altfel si la judecata in apel, in recurs si in caile extraordinare de atac de retractare), intampinarea este obligatorie. Numai in cazurile expres prevazute de lege intampinarea are caracter facultativ, de exemplu, in procesele de divort, in cele referitoare la posesie, in procedura somatiei de plata (ordonanta nr.5/2001).
CUPRINS :
a) Exceptiile de procedura pe care paratul le ridica la cererea reclamantului.
Este vorba de acele exceptii pe care paratul le poate cunoaste in aceasta etapa a procesului, cum ar fi, de exemplu, lipsa semnaturii de pe cererea de chemare in judecata, nemotivarea cererii ori lipsa indicarii obiectului, prescriptia, autoritatea de lucru judecat, in vederea discutarii acestora in contradictoriu, inainte de dezbaterea fondului.
b) Raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii reclamantului.
Apararile de fapt ale paratului se pot referi spre exemplu, la aceea ca pretentiile reclamantului sunt neintemeiate in intregime sau in parte.
Apararile de drept ale paratului se pot referi la invocarea inexistentei unui raport juridic intre el si reclamant.
c) Dovezile cu care se apara paratul împotriva fiecarui capat de cerere.
Paratul trebuie sa procedeze dupa cum urmeaza :
-daca cere proba prin inscrisuri, va anexa la intampinare copii de pe inscrisuri (pe care trebuie sa le certifice pentru conformitate cu originalul), in atatea exemplare cati reclamanti sunt, plus cate un exemplar pentru instanta ; in cazul documentelor scrise in alta limba decât limba romana, paratul va depune traduceri certificate de el ;
-daca solicita dovada cu martori, va arata numele si domiciliul acestora.
d) Semnatura paratului.
DEPUNEREA INTAMPINARII.
1) Intampinarea nu se timbreaza si va fi depusa cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata.
Textul de lege are in vedere situatia obisnuita, in care paratul a avut la dispozitie, de la data primirii citatiei si a copiei de pe cererea de chemare in judecata, cel putin 15 zile pentru a-si pregati apararea. Insa, daca ar fi vorba de o pricina considerata de lege ca urgenta sau apreciata ca atare de catre presedintele instantei, termenul care i se lasa paratului pentru pregatirea apararii este de cel putin 5 zile de la data primirii citatiei, astfel incat ar urma ca paratul sa poata depune intampinare chiar la termenul de judecata.
2) Daca intampinarea nu este formulata personal de parat, ci de catre un reprezentant al acestuia, se va preciza aceasta imprejurare si se va alatura dovada calitatii de reprezentant.
3) La intampinare se vor anexa atatea copii de pe intampinare si copii certificate de pe inscrisurile aduse in sprijinul ei, cati reclamanti sunt, plus cate o copie pentru instanta. Daca mai multi reclamanti au un singur reprezentant, sau un reclamant sta in judecata in mai multe calitati juridice, se va depune la dosar, pentru aceste parti, cate o singura copie. In caz de coparticipare procesuala pasiva, paratii sau numai o parte dintre ei pot raspunde printr-o singura intampinare.
4) Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege, atrage decaderea paratului din dreptul de a mai propune probe si din dreptul de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. De asemenea, paratul nu va mai putea formula, in procesul respectiv, cerere reconventionala si nici cerere de interventie fortata, daca reclamantul nu ar fi de acord cu primirea acestora in cursul judecatii in prima instanta.
5) Consecintele decaderii sunt atenuate in ipoteza in care paratul nu este reprezentat sau asistat de avocat. Intr-un asemenea caz, la prima zi de infatisare, instanta ii va pune in vedere sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare, despre care se va face vorbire in incheierea de sedinta. Mai mult, la cerere, instanta ii va acorda un termen pentru pregatirea apararii si depunerea intampinari.

Timi
va multumesc pentru raspunsuri

adina
Cristina de ce ai raspuns la intrebre esti cumva un domn jurist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea tardivitatii Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua Am invocat , la termenul trecut, tardivitatea depunerii intampinarii intrucat nu a fost depusa cu 5 zile inaintea termenului de judecata. Instanta ... (vezi toată discuția)
Intampinare lilicrin lilicrin Buna! As dori sa stiu daca poate oricine sa depuna intampinarea (sa o intocmeasca) sau este nevoie de un specialist? O firma X de la care am achizitionat 2 ... (vezi toată discuția)
Termen intampinare la recurs? pirina pirina am castigat un proces pe fond, paratul a depus recurs, am vazut acest lucru pe portalul tribunalului.Avocatul meu este plecat din tara si nu pot lua legatura ... (vezi toată discuția)