avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura de depunere a întâmpinării de către ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura de depunere a întâmpinării de către pârâți: cine avea obligația de a sesiza depășirea termenului de depunere?

Buna ziua

Am un proces de granituire de doi ani jumate si am sesizat acum in dosar o Comunicare Adresa catre parati in care scrie astfel "in termen de 25 zile" de la primirea prezentei comunicari, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de a invoca exceptii, aveti obligatia de a depune intampinarea"

Avocatul paratilor a depus intampinarea tardiv dupa 3 zile de la expirarea termenului de 25 zile in care a solicitat si o cerere reconventionala prin care eu sa-mi reloc streasina la nivelul zidului casei mele
Este legala aceasta solicitare reconventionala daca nu a fost depusa in termenul de 25 zile?

Imi puteti spune mai exact cu exemple ce nu au voie sa faca paratii daca nu au depus intampinarea in termenul legal de 25 zile impus?

Cine avea obligatia de a sesiza aceasta lipsa de procedura si anume depasirea termenului de depunere a Intampinarii paratilor? nu grefierul sau judecatorul atunci inainte de primul termen de judecata?

Eram obligat eu reclamantul sau avocatul meu sa sesizam aceasta lipsa de procedura pana la primul termen de judecata sau pot sa invoc si acum aceasta problema?

Intreb acest lucru, deoarece avocatul paratilor a solicitat ca pe langa rap. de expertiza topografica solicitat de avocatul meu, sa se faca si un raport de exp in constructii? era legala aceasta solicitare de efectuare a unui rap. expertiza in constructii,ce reprezinta practic o o noua proba, daca paratii nu au depus intampinarea la timp?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:44, 3 Mai 2018
Buna ziua. Poate ca nu ati calculat dvs. in mod corect termenul de 25 de zile. Intr-adevar depasirea termenului pentru depunerea intampinarii trebuia invocata inclusiv de instanta din oficiu si afecteaza, in principiu, si depunerea cererii reconventionale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
trandafir2, moderator
Multumesc mult pentru raspuns

A depasit termenul intrucat instanta jos in Comunicare Adresa a facut un rezumat al actiuni in sensul ca este scrisa jos pe pagina data emiteri actiunii, data comunicarii actiunii, termenul de depunere (maxim) ex 09.02 si data depunerii intampinarii de ex 12.02, am verificat si intampinarea a fost depusa in data de ex 12.02., am numarat si eu din data confirmarii de primire si 25 zile expirau in de ex 09.02 , insa in rezolutia prin care instanta a constatat ca s-au depus toate actele la dosar si se poate acorda un prim termen de judecata nimeni nu a mentionat nimic despre depunerea tardiva a intampinarii care continea si o cerere reconventionala de relocare a streasinii mele.

Pot sa invoc si acum aceasta lipsa de procedura privind depasirea termenului de depunere intampinare, sau e prea tarziu?avand in vedere ca au trecut 2 ani jumate de la deschiderea actiunii, instanta este obligata sa constate aceasta lipsa de procedura ? daca o sesizez acum si sa ignore toate probele legate de cererea reconventionala, in sensul ignorarii rap. de expertiza in constructii

Cererea reconventionala la ce se incadreaza la exceptii de fond? care normal ei nu mai aveau dreptul sa le solicite daca nu au depus in termen intampinarea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
adi8165, utilizator
Usor. Care este data comunicarii actiunii catre parat? (data reala, nu o data aleasa de dvs ca exemplu)
data comunicarii actiunii catre parat 28 iulie, data depunere efectiva intampinare 26 august, desi termenul limita 22 august scris de instanta in Adresa de comunicare . In august data de 15 August Sf. Maria este libera de la stat se adauga in plus si respectiva zi la calcul, ca nu ii ultima zi de depunere?
Imi puteti spune cum se calculeaza cele 25 zile conform art 181 din codul de procedura civila, intrucat nu inteleg
"când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte"
inteleg ca termenul curge din ziua urmatoare primirii prin posta, insa nu inteleg de ce nu se ia in considerare nici ziua cand aceasta se implineste adica cea de-a 25 zi, paratul in loc de 25 zile are 27 zile?
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
adi8165, utilizator
Buna ziua. Cand am spus sa precizati data, m-am referit la data completa, inclusiv anul si nu la un alt exemplu, Conteaza, pentru ca altfel nu as fi insistat.
Daca doriti s-o lamurim, trebuie sa o luam cu inceputul si va recomand sa raspundeti strict la intrebari si nu pe langa (este in interesul dvs), daca doriti desigur.
Da, in principiu, paratul are la dispozitie 27 zile (nu 25), insa este un fel de a spune 27 zile.
(le clarificam usor, si apoi trecem la intampinare si la reconventionala, respectiv la probe, ceea ce va intereseaza pe dvs)

Alte discuții în legătură

Invocarea tardivitatii Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua Am invocat , la termenul trecut, tardivitatea depunerii intampinarii intrucat nu a fost depusa cu 5 zile inaintea termenului de judecata. Instanta ... (vezi toată discuția)
Intampinare reconventionala? Filimon Aurel Filimon Aurel Am avut astazi al doilea termen in procesul intentat impotriva angajatorului. La primul parata a amanat pentru lipsa de aparare. Acum la cel de-al doilea a ... (vezi toată discuția)
Intampinare /cerere reconventionala pasm pasm Buna ,desi prin citatia emisa mi s/a pus in vedere sa depun cu 5 zile inainte intampinare ,nu am reusit si am depus cerere de angajare aparator fapt pt. care ... (vezi toată discuția)