Am stat intr-un apartament in chirie 2 ani de zile si cateva luni. In primul an am avut contract de inchiriere, dar cand acesta a expirat proprietarul nu ne-a mai contactat in ceea ce priveste reinnoirea acestuia. A mai trecut un an de atunci iar proprietarul ne-a spus sa eliberam cat de repede se poate apartamentul ( dupa ce achitasem deja chiria pe luna aceea). Cand am predat apartamentul ni s-a reprosat ca s-a facut mucegai si igrasie pe peretele balconului si pe peretele sufrageriei si ar trebui sa platim urgent reparatiile. Am refuzat acest lucru si de atunci tot primim amenintari ca ne va da in judecata. Intra in datoria noastra de chiriasi aceste reparatii?
Teoretic nu trebuie sa suporte chiriașii daunele provocate de igrasie daca nu este din vina lor. Însa dacă proprietarul cere prin instanță o expertiză, lucrurile se pot complica. Depinde cui aparține vina aparițiri igrasiei.
Raspunsul si raspunderea este conditionat de mai multi factori
Cand ati preluat apartamentul a fost incheiat proces verbal cu starea tehnica a imobilului,utilitatilor?
Exista posibilitatea ca proprietarul sa realizeze expertiza tehnica care sa concluzioneze asupra factorilor generatori ai fenomenului si momentul aparitiei acestuia
Exista trei factori principali care duc la aparitia igrasiei
1-Lipsa completa a hidroizolatiei sau existenta unei hidroizolatii defectuoase r-aspunde proprietarul
2-Ventilarea necorespunzatoare a spatiului/incaperilor – igrasia care apare in locuintele termoizolate este o problema frecventa. -raspunde chiriasul care nu asigura aerisirea suficienta a spatilui
3-Elementul umezeala, generata de lipsa de ventilatie,aerisire a spatiului care in cazul spatiilor /imobilelor termoizolate aceasta se acumuleaza si ramane in zidarie, astfel formandu-se igrasia;-raspunde chiriasul