avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, fiica mea are un copil de 2 ani si 5 luni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, fiica mea are un copil de 2 ani si 5 luni pe care ...

Buna ziua,

fiica mea are un copil de 2 ani si 5 luni pe care il duce de la 2 ani la cresa. Lucreaza la un spital ca infirmiera si face naveta zilnica la locul de munca. Pana acum a avut un program flexibil intre orele 08-16, astfel incat la ora 6 dimineata, cand deschide cresa, il putea lasa si apoi se deplasa cu microbuzul la locul de munca, incadrandu-se in timpul de 1 ora si 20 de minute de asteptare a mijlocului de transport si deplasare la munca. In urma unui control DSP a fost sanctionata cu avertisment insa ca urmare i s-a schimbat programul de lucru de la 07-15 drept "pedeapsa", conform Legii 53/2003, Art. 118. aliniat 1-3, cum i s-a transmis in scris, dar bineinteles fara afi intrebata si a-si da acordul. In situatia aceasta ea nu-si mai poate lasa copilul la cresa, decat riscand sa intarzie la serviciu. Tatal copilului este sofer si pleaca zilnic de la ora 5 dimineata de acasa, deci nicio speranta de rezolvare a situatiei. Ce pot face ei in acest caz? Este legal sa i se faca asta???
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 23:06, 8 August 2023
Ce pedeapsa? Art.118 nu prevede pedepse si nici nu se aplica in situatia mentionata.

Trebuie sa conteste modificarea respectiva in instanta ...
Multumesc mult pentru raspuns. Asta si intentioneaza dar azi va merge sa aiba o discutie cu managerul spitalului care probabil nu a fost informat corect si habar n-are de ce a semnat acea decizie. Faptul ca are un copil sensibil la raceli, dupa ce merge in colectivitatea cresei la intervale de o luna-o luna jumatate ii solicita prezenta langa el, deci concedii medicale destul de frecvente in anotimpul rece dar justificate prin acte medicale de catre medicul de familie, a creat nemultumirea sefei de sectie si de ceva vreme deja o atentiona sa gaseasca o alta solutie pentru ingrijirea copilului bolnav si sa fie prezenta la munca. De parca boala unui copil poate fi planificata sau amanata. Ori daca avea pe cineva care s-o ajute dar nu are, ar fi preferat sa lucreze decat sa se chinuiasca cu un copil febril pana la 38-39 de grade. Este clar un abuz dar nu stie cum sa iasa din aceasta situatie.
Controlul DSP nu cred că a vizat faptul că lucra de la 8 la 16. Deși daca asta însemna flexibilitate era ok, că în general infiermele intra de la 6.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp inegal si variabil paul1851 paul1851 Buna ziua. Cum ar trebui sa specific in CIM pentru un angajat care lucreaza cu norma intreaga (40 ore pe saptamana), dar sa aiba un program flexibil? Angajatul ... (vezi toată discuția)
Program redus de munca cf oug 96/2003 cu impunere program de catre manager, contrar contractului de munca maria.toma311 maria.toma311 Buna ziua, Sunt gravida in 15 saptamani cu recomandare pt reducerea programului de munca cu 1/4, conform OUG 96/2003. Acum 2 saptamani am anuntat ... (vezi toată discuția)
Protejarea la locul de munca a angajatelor cu copii Rothma Kramer Rothma Kramer Buna ziua, Lucrez intr-o companie multinationala de 10 ani, am inceput pe o pozitie si acum 3 ani am fost transferata pe o alta. Intre timp, a aparut fiica ... (vezi toată discuția)