avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare apometru
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare apometru

Buna ziua,
Asociatia de proprietari a luat hotararea de a schimba apometrele si sa puna un model cu citire de la distanta. Eu nu am putut schimba apometrul pentru ca modelul cel nou este mult mai mic decat ce am in prezent. Mi s-a spus ca cel nou nu se potriveste si ca nu se poate schimba. Apometrul meu actual este mai mare, voluminos, iar cel nou este mic si vine cu un racord mai scurt. Mentionez ca nu am facut nicio modificare la instalatia apometrului, asa am achizitionat apartamentul in urma cu 3 ani. Ca urmare a faptului ca nu am schimbat apometrul mi se pune in fiecare luna cate 7 mc de apa rece in plus fata de ce consum. Numai mie, Restul vecinilor au schimbat toti apometrele cu cele cu citire la distanta. Este legal sa mi se puna apa in plus in fiecare luna sau este un abuz?
Mentionez ca sunt pro schimbat apometrul si asta le-am comunicat si celor de la asociatie.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:19, 7 Aprilie 2023
1 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa va montati noul apometru cu respectivele modificari la instalatiile de apa rece. Astfel de lucrari pot fi facute si de firma care monteaza noul apometru contracost.
Daca exista hotarare a asociatiei de proprietari in sensul de a plati consumul suplimentar de apa de catre proprietarii fara apometre noi, este in regula.
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident un abuz, nu exista vreo obligativitate de a monta apometre cu transmisie radio. Nici cu hotarire de AG nu e legal, pentru ca nu exista vreun temei, orice hotarire de AG se ia doar daca exista un temei legal, nu asociatia de proprietari face legi.

In legea actuala a asociatiilor de proprietari scrie clar::
Articolul 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.
[ link extern ]
Daca sunteti totusi pentru schimbare, inseamna ca nu ati gasit meseriasul potrivit, pentru ca era mai greu de schimbat daca lucrurile stateau invers, adica sa introduceti ceva mai mare intr-un loc de montaj mai mic. Exista solutii de adaptare.
Multumesc pentru raspuns.
Pot merge in instanta sau ce se poate face in cazul acesta? Este a 3 a luna in care imi pun apa in plus pe lista.
Specific ca s-a hotart la nivel de Comitet Executiv ca in cazul apometrelor mai vechi de 12 ani sa se adauge 6.3m3/persoana in plus. Am aflat recent ca apometrul este mai vechi de 12 ani(am intrebat vechii proprietari).
Este legal sa platesc suma asta in plus lunar sau trebuie sa merg in instanta?
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2023
MaBo8, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti merge in instanta, daca va doriti:
Articolul 29
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2023
latka, moderator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice instalatie sanitara poate fi modificata si astfel ca se poate monta noul apometru destept. Exista fitinguri adecvate pentru acest lucru. Nervii dumneavoastra nu valoreaza nimic? De aceea vreti in instanta sa consumati timp, bani si nervi? Mai bine consumati-va energia pentru montarea noului apometru, e mai productiv. Succes!

Alte discuții în legătură

Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Apometru apa rece, probabil inlocuit/ defect dupa curatenia din baie, bun de plata diferenta de 200mc Alinush11 Alinush11 Buna seara! Am o problema cu asociatia si vreau un sfat. In luna aprilie ac, am facut curatenie in baie, schimbare gresie, faianta, etc, tevi si racorduri. ... (vezi toată discuția)
Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)