Bună ziua,
Aș dori să știu dacă administratorul asociației de propietari are dreptul de a-mi pune la plată pierderi de apă rece deși eu transmit corect și lunar consumul de apă.
Menționez că apartamentul pe care îl dețin are apometre mai vechi, instalate din 2008 și nu are apometre cu citire la distanță iar unii dintre vecini au instalat apometre cu citire la distanță și acestora nu li se pune la plată diferență de apă. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Este o forma de a va obliga sa schimbati apometrul. De cand s-au introdus apometrele se practica metoda. La un moment dat, veti accepta sa va schimbati apometrul si dv si atunci cand le vor schimba toti proprietarii, se vor imparti pierderile, tuturor. Din cate stiu, nu exista lege pentru a te obliga la un alt apometru, in conditiile in care avet apa contorizata. Mai cautati pe alte saituri privind apometrele imteligente unde vati gasi mai multe informatii. Ar mai fi un motiv ptr ca apomtrul este vechi si nu cred ca i-ati facut verificarile periodice. Parerea mea este sa faceti si presiune pe administratie sa afle de unde provin piarderile chiar daca ei motiveaza ca doar apometrele vechi nu mai inregistreaza corect.
Verificarile periodice nu sunt obligatorii, nu sunt prevazute de nici o lege/norma. Se pot face verificari simple de catre proprietar, in prezenta celor de la asociatie, pentru demonstrarea functionarii/nefunctionarii corecte a apometrelor. Se noteaza indexul unui apometru dintre cele vizate si se da drumul cu un debit suficient de mare (sute de litri pe ora) intr-un vas calibrat (10-20 de litri, adica se stie dinainte ca la o anumita gradatie e un volum de 10 sau 20 de litri, sau se poate pune vasul pe un cintar cu tara reglabila si se cintareste volumul de lichid, stiid ca apa are cam 998-1000kg/mc). Se fac macar 2-3 umpleri si se vede ce a inregistrat apometrul pe indecsii subdivizionari metrului cub. Se poate face si o medie. Asa se verifica faptul ca apometrul indica corect.
Nu exista nici o obligatie legala de a monta apometre cu transmisie radio.
Am corectat d-le Grecu, mai pierd zerouri, uneori mi-e foame :)
Metoda pe care o propune dl. moderator, desi empirica este destul de precisa, dar avand in vedere si vechimea apometrului, ar cam trebui schimbat. Apoi, daca tot il schimbati, intrati in rand cu toata lumea... (fac o corectie la ce zice dl. moderator: 1 mc apa = 1000 litri = aprox. 1000 kg. - banuiesc ca greseala a fost neintentionata)
Daca inainte vreme, chiar si legislatia specifica indica termene de verificare a apometrelor, acum, iacata s-a scos aceasta prevedere si chiar nu pot sa inteleg motivul, dar depinde si de ce se hotaraste in AG a proprietarilor. Adica nu poti sa functionezi ani si ani cu acelasi apometru - pe bune, toata lumea stie acest lucru...
Pe vremuri, duceai "aparatul" la verificare, il puneau pe un banc de proba, il verificau, il mai curatau-decolmatau si mai functiona bine-merci 4-5 ani -in baza unui buletin de verificare metrologica. Acum, daca constatam o functionare defectuoasa, nu avem alta solutie decat sa-l schimbam. O fi si aici interesul unor decidenti ce ocupa niste fotolii caldute in Parlament!
Inca ceva:
Nu administratorul asociatiei are dreptul despre care vorbeste initiatoarea topicului...
Pai asta e o metoda buna oricind, de ce trebuie sa duci aparatul pe un banc de proba, daca poti sa-i faci verificarea cu un "banc de proba" la tine in casa, cu toata lumea de fata ? Toata treaba sta in numarul de incercari si cantitatea de apa din vasul de "acumulare". Cu cit mai multe incercari, cu atit media va fi mai precisa. Cu cit mai mare cantitatea de apa acumulata, cu atit rezultatul e mai precis. Eu recomand cintarirea, e cea mai buna metoda si sunt cintare de precizie.
Ce credeti ca face la un laborator metrologic ? Am dus un aparat extrem de precis acolo si l-au "recalibrat" cica, adica i-au schimbat in soft un parametru dat de fabricant. In functionare la instalatia unde era repartizat arata o mica eroare. Dupa perioada regulamentara l-am dus din nou la metrologie, si a corectat acelasi parametru, fara sa stie cum era initial, dar l-au adus din nou la valoarea din fabrica. :) Asa ca mai lasati-ma cu verificarea metrologica, noi am facut acest lucru pentru ca eram obligati de lege, valoarea indicata intra intr-o tranzactie comerciala.
Sunt asociatii de proprietari unde din varii motive exista supliment consum apa intre total index comunicati de consumatori si factura emisa de furnizorul de utilitati
Suplimentul de consum se repartizeaza proprietarilor
Dispozitia in vigoare impune existenta aparatelor de contorizat individuale,nu exista actualmente obligativitatea instalarii aparatelor cu citire radio