Buna ziua! Am cumparat un apartament la mansarda unui bloc nou, dar din cauza unor vecini plecati in strainatate si despre care nu stim nimic, noi, cei de la etajul 7, nu putem deveni proprietari. Am inteles de la dezvoltator ca fiecare vecin trebuie sa dea o declaratie prin care sunt de acord cu diminuarea cotei indivize. Exista vreo lege care permite altor vecini sa ne dea mai mult din cota lor indiviza, pentru a acoperi si cotele celor de la care nu putem obtine acordul diminuarii cotei indivize?
In cazul nostru, sunt 2 vecini plecati in strainatate si nu avem cum sa-i contactam. Pana nu cedeaza fiecare vecin o particica din cota indiviza, noi, cei de la mansarda nu avem teren pentru intabulare.Ce ar trebui sa facem mai in situatia aceasta?Cadastristul spune ca pana nu va avea acordurile de diminuare a cotei indivize, de la toti locatarii...nu putem depune acte la OCPI.
Astept cu interes un raspuns din partea dvs, cat mai curand posibil.
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Nu exista alta solutie.
Incercati sa-i contactati pe cei plecati in stainatate pentru a da o procura.
Fiecare dintre proprietari are trecut in contractul de vanzare-cumparare (care constituie dreptul lui de proprietate) o anumita cota-indiviza, proportionala cu suprafata apartamentului detinut in proprietate exclusiva.
Nu poti cere si nici nu poate exista o lege prin care sa se incalce dreptul de proprietate (chiar si a cotei indivize) numai pentru ca asa doreste altcineva!
Prin urmare nimeni nu poate ceda decat ceea ce deține. Nu pot vecinii sa cedeze cote de proprietate care nu le apartin si care nu sunt mentionate in acte.
Singura solutie este sa-i cautati pe proprietarii care sunt plecati in strainatate.
Va multumesc frumos pentru raspuns! Am inteles ca unul, 2 sau mai multi vecini, de buna- credinta, pot ceda sau vinde din cota lor indiviza mai mult decat ar fi normal, pentru a acoperi si cota indiviza pe care ar trebui sa o cedeze si cei 2 plecati in strainatate. Am inteles ca asa se procedeaza in cazul in care un apartament este luat cu credit bancar, iar atunci cand se cere diminuarea cotei indivize, anumite banci nu-si dau acordul...si atunci apeleaza la alti vecini pt a da mai mult din cota lor.
Acum depinde si la ce se refera cota indiviză!
De regula cotele indivize se refera la locurile comune: scari, acoperiș, subsoluri, etc.
Si în acest caz, nu cred ca acestia ar putea legal sa cedeze/vinde mai mult ”decat ar fi normal” din cota lor indiviza!
Cotele indivize, se numesc asa tocmai pentru ca nu pot fi identificate in mod real.
De regula cotele indivize ce apar in contractele de vanzarea a apartamentelor situate in blocuri de locuinte cu multe apartamente, sunt cote indivize fortate si perpetue.
Pentru ca aceste persoane sa poata ceda mai mult ”decat ar fi normal” din cota lor, trebuie ca aceasta sa fie mai intâi identificata in mod real si concret.
In caz contrar, exista posibilitatea ca ulterior, sa apara anumite discutii, daca acele persoane vor face asa ceva.
Dar, ma rog, fiecare face cum considera...
Si peste cativa ani cand vor veni proprietarii plecati in strainatate, se vor constata niste drepturi de proprietate (acele cote indivize) care nu vor mai fi conforme, ceea ce va avea ca efect si impozite calculate gresit si cote de intretinere diferentiate cu mult in favoarea sau defavoarea unor anumite persoane.
De asemenea, vor putea aparea discutii si cu privire la folosirea partilor comune ale imobilului.
Dar.. dupa ce ne cedeaza, mai mult, acei vecini de buna credinta, dupa finalizarea actelor noastre,( a celor de la mansarda)...putem sa le dam inapoi cota data in plus, printr-un act notarial, de indreptare eroare materiala?
ausfahrt
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca este necesara diminuarea cotei indivize pentru apartamentele existente asta inseamna ca in autorizatia de construire 'mansarda' era de fapt un pod nelocuibil ,proprietate comuna. Dezvoltatorul ,ulterior, a transformat din condei podul in mansarda locuibila. Este o smecherie destul de periculoasa pentru ca nu stiti pentru cate etaje a fost, in fapt , proiectat acel bloc. Sigur doriti sa va mutati in acel bloc ?