avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Doresc sa ies ca asociat din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Doresc sa ies ca asociat din firma

Buna ziua,

Sunt asociat intr-o societate comerciala ce activeaza in tehnologie. Societatea are 3 actionari toti cu drepturi nelimitate si care pot actiona in numele societatii. Toti 3 actionarii avem 33.33%

Unul din asociati fara acordul celoralalti mi-a luat dreptul de administrator la server si mi-a oferit un cont cu permisiuni restrictive, fara voia mea sau fara sa fi semnat o hotarare aga in prealabil

Totodata in momentul in care a vrut sa faca o investitie cu care eu nu am fost de acord, m-a santajat cu faptul ca el nu mai este de acord sa scoatem dividente, el avand o situatia materiala mai buna decat a mea, a profitat de lucrul acesta ca sa ma forteze sa fiu de acord cu el.

As dori daca se poate sa ies din firma, fie sa imi vand actiunile unei alte persoane fie sa se evalueze societatea si sa imi primesc partea mea.

Exista aceasta posibilitate ? ce masuri pot sa iau ?

Multumesc tare mult !
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: asociat.pagubit , utilizator 23:44, 14 Aprilie 2023
Dacă doriți sa va retrageți în firma renunțând la calitatea de asociat, va trebui sa va vindeți părțile sociale deținute catre unul sau ambilor coasociati sau altei persoane.
Veți completa o declarație de retragere data celorlalte apoi adunarea generală va discuta cererea dumneavoastră de retragere pe motive temeinice.
Dacă ei nu sunt de acord și totuși dumneavoastră doriți sa continuați procedura, va mai rămâne calea instantei care sa constate retragerea dumneavoastră și bineînțeles despăgubirea aferenta. Aici se poate discuta și de o evaluare pentru constituirea valorii despăgubirii dar mai e pana acolo.
Retragerea devine efectiva doar după înregistrarea contractului de cesiube parti sociale sau a deciziei instantei la Registrul comerțului.
Detalii puteți afla căutând informațiile pe net sau apelând la un avocat.
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Imi cer scuze dar nu am cunostiinte juridice, voi scrie mai jos ce am inteles de la dvs.

Daca doresc sa ies din societate primul lucru pe care ar trebui sa il fac, ar fi sa completez o "declaratie de retragere" din societatea comerciala in care sunt asociat.

Apoi urmatorul lucru pe care il voi face voi trimite aceasta declaratie la adresa de email a societatii si ii voi instiinta pe ceilalti doi asociati ca urmeaza sa parasesc societatea.

Ceilalti doi asociati impreuna cu mine reprezinta adunarea generala a asociatilor, impreuna vom discuta daca motivele prezentate de mine sunt temeinice si vom lua o decizie.

Daca ceilalti doi asociati nu sunt de acord, ma voi adresa instantei si voi cere sa am dreptul sa vand actiunile unei alte persoane terte ?

Am inteles bine ? Imi puteti indica si un orizont temporal la care ar trebui sa ma astept ?
Da. Asa e, dar cu orizontul de timp, în acest caz nimic nu e fix, cât de cât măsurabil în timp. Pana și acea adunare generală, adică convocarea ei, poate fi taraganata de ceilalți. Eu zic ca acești pași trebuie sa fie însoțiți și de o încercare de a negocia sau mai simplu, de a va înțelege cu ei.
Domnule George, incerc sa negociez cu ei de un an de zile. E in zadar, amandoi s-au coalizat si imi pun doar bete in roate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire actiuni in societate comerciala newlakshmi2002mi newlakshmi2002mi Buna ziua, suntem 3 asociati intr un laborator de analize medicale, in procentele de 33.34 /33.33/ 33.33 la suta , iar un asociat cu 33.33 % doreste sa se ... (vezi toată discuția)
Probleme privind o cesiune angelmugler angelmugler Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, ... (vezi toată discuția)
Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)