Buna ziua, suntem 3 asociati intr un laborator de analize medicale, in procentele de 33.34 /33.33/ 33.33 la suta , iar un asociat cu 33.33 % doreste sa se retraga, poate sa faca lucrul acesta fara acordul celorlalti doi? si mai mult in functie de ce criterii se vor impartii actiunile intre cele doua persoane ce au ramas?
Contabilul are vre-un drept de decizie in impartirea actiunilor?
Va multumesc mult pentru timpul ce-l veti acorda raspunsului!
in contractul de societate aveti o clauza in cazul retragerii unui actionar. de obicei retragerea se face prin cesionarea partilor sociale catre unul sau ambii coactionari ,sau unei terte persoane, de comun acord , sau cum prevede contractul de societate, se face un act notarial si se depune la reg comertului o cerere de inregistrare mentiuni. contabilul nu are de facut decat sa inregistreze aceste modificari . prin retragere se calculeaza cota parte ce-i revine celui retras , iar cel caruia i se cesioneaza plateste cu suma calculata. atentie , actionarii impart atat profitul cat si pierderea.
daca contabilul nu stie , intrebati la reg comertului.
In urma hotararii Adunarii asociatilor, vindeti sau cesionati partile sociale( daca e vorba de SRL), intre dvs. sau unei terte persoane, cu acordul asociatilor ramasi. Modificarea Actului constitutiv se poate face prin notar, avocat si se depun la Registrul Comertului.
Evident contabilul nu are drept de decizie.