avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suma contoare apartamente mai mare decat indexul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suma contoare apartamente mai mare decat indexul furnizorului

Buna seara, Locuiesc intr-un bloc in care suma contoarelor din toate apartamentele (apa calda si apa rece) este mai mare decat valorile inregistrate de contoarele furnizorilor de apa calda si apa rece. In consecinta, administratorul face niste calcule si platim procentual "cred", fiecare partea sa. Problema apare in aplicatia de gestionare a cheltuielilor unde administratorul a introdus valori mai mici ale citirilor indexilor apometrelor (asta fara sa spuna nimanui) cu motivatia ca trebuia sa faca in asa fel incat suma apometrelor de apartament sa nu depaseasca valorile indexilor furnizorilor. Recent am observat o diferenta mare intre indexii publicati online si citirea fizica a apometrelor, respectiv de 38mc la baie, apa calda. Desi facturile furnizorilor de apa calda si apa rece sunt achitate la zi, adminsitratorul sustine ca trebuie sa ne impute diferenta dintre indexul furnizorilor (mai mic si platit integral) si cel afisat de apometrele din apartamente. Administratoul nu are nici un act legal din partea furnizorilor pentru a putea cere o asemenea plata. Va rog sa-mi spuneti daca administratorul procedeaza legal cerand aceasta compensare?
Nu prea inteleg:
1. Consumul aratat de apometrele (si rece si calda) ale furnizorilor este mai mic decit suma consumurilor individuale ?
2. Administratorul lucreaza intr-o aplicatie, ca sa individualizeze indecsi ? De ce nu consumuri ?

Din prima rezulta ca nu trebuie sa platiti nimic in plus, indiferent de ce calcule savante face administratorul.

Daca suma e mai mare decit consumul aratat de cele doua apometre generale, atunci se calculeaza procentul de "cistig". Exemplu: Suma e 1000 mc si contorul general arata 950 mc consumati.
1000 : 950 = 1,052631, adica e o diferenta de 5,263% (se poate lucra cu cite cifre semnificative dupa virgula se doreste, pentru mai multa precizie.

Se trec indecsii (nou si vechi) in tabel si se calculeaza consumul la fiecare, minus acel procent de 5,263%
Indecsii noi ramin ca baza pentru calculele viitoare, cind vor fi "vechi".

"Luati-l de urechi" pe administratorul respectiv si reclamati-l prima data la presedintele de asociatie conform art. 28 din legea 196/2018, sau, daca nu se rezolva, la primarie, conform art. 102 alin 1 litera e, dina aceeasi lege, pentru depasirea atributiunilor.
[ link extern ]

Eu stiu de ce se intimpla asta, furnizorul a gresit la alegerea dimensiunii contorilor generali, dar asta nu e problema dvs. , va descoperi in timp si legal nu are ce sa va impute. Iar administratorul inventeaza cheltuieli. Trebuie re-adus la indatoririle sale, conform legii 196/2018, sa repartizeze ce e faptic, nu sa inventeze.
Buna ziua,
1. Da, consumul aratat de apometrele furnizorilor (apa rece si apa calda) este mai mic decat suma consumurilor individuale;
2. Administratorul utilizeaza aplicatia online "e-bloc.ro" in care introduce consumuri, adica valorile citite de pe apometre;
3. Imi cer scuze pentru faptul ca nu am fost clar de la inceput dar nu cunosc terminologia de specialitate. Ma refeream la indecsi ca la valorile consumurilor citite de pe apometre.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Va doresc o zi buna,
Al dvs.,
Claudiu Nemes
Domnule Claudiu Nemes
Daca se intampla acest lucru luna de luna (adica suma indexilor de la locatari e mai mare decat ce arata apometru general) e mai bine.
Pe scurt platit mai putin decat consumati ( mai exact decat arata ca ati consumat apometru dv).
Exista 2 metode simple: Cum v-a zis domnul latka sau:
Sa zice ca exista loctarii au dat asa:
apt 1 = 10m3
Apt 2= 20m3
Apt3= 8m3
Apt 4= 6m3
;
============
Total apartamente 44m3
Valoarea facturii se imparte la nr m3 declarati si apoi calculul se face alaturi in coloana pret apa cu pretul reiesit din factura. In fiecare caz costurile (pret platit apa) sunt la fel dar aici locatarul isi poate verifica singur consumul declarat.


@Latka"

Daca suma e mai mare decit consumul aratat de cele doua apometre generale, atunci se calculeaza procentul de "cistig". Exemplu: Suma e 1000 mc si contorul general arata 950 mc consumati.
1000 : 950 = 1,052631, adica e o diferenta de 5,263% (se poate lucra cu cite cifre semnificative dupa virgula se doreste, pentru mai multa precizie.

Se trec indecsii (nou si vechi) in tabel si se calculeaza consumul la fiecare, minus acel procent de 5,263%
Indecsii noi ramin ca baza pentru calculele viitoare, cind vor fi "vechi".


azi e zi mare de sarbatoare intrucat domnul MODERATOR LATKA a sfatuit prin mesajul pe forum un utilizator ca sa transmita administratorului sa imparta diferentele de apa proportional cu consumul renuntand la ideea ca se repartizeaza diferentele doar pe persoana.
Ma bucur ca ati ajuns si dv la aceeasi concluzie ca e mai bine si mai simplu sa repartizezi diferentele proportional cu consumul si in plus fata de situatia cand asociatia alege sa repartizeze pe nr de persoane nu mai exisa inca un motiv in plus ca locatarii sa nu declarae un numar real de persoane pentru a avea costuri mai mici la intretinere.

O solutie mai simpla domnule Latka ca sa nu existe comentarii la ceea ce afisezi adica sa intrebe locatarul "de nu apare la index cat am dat eu"
este sa iei valoarea facturii si sa imparti direct la nr total de metri cubi dati de locatari.
Si astefl coloana cu index apometru va afisa cat a dat fiecare si cea de ala cost apa va fi exact cat a dat locatarul x pretul rezultat din impartirea de mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator
E mare "sarbatoare", pentru ca sunt consumuri masurate, ceea ce nu pricepeti e cind situatia e exact invers, nu stii de ce a intrat o cantitate mai mare de apa prin contorul general si nu stii exact unde s-a dus. Suma contorilor e mai mica. Nu ati avut niciodata situatia asta, asa ca nu intelegeti, pot fi diferite cauze, uneori sunt defectiuni, pierderi adevarate. Mai bine va abtineti.

V-am repetat, unde scrie in legea 196/2018 ca "pierderile" se impart proportional cu consumul ? Eu v-am demonstrat deja ca scrie in lege cum se impart, pe numar de persoane. Aratati-mi in lege varianta dvs. Vedeti acum ca nu are ursul coada "legala" ?

Nu ma opun impartirii valorii facturii la suma contorilor, problema e ca dl. administrator vrea sa iasa cantitatile in suma exact cu ce a primit.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri,
Vreau sa va povestesc ce s-a intamplat acum cativa ani tot in acelasi bloc. S-a spart teava de apa rece la intrarea in bloc. A fost o spargere majora, curgea apa pe alei ca pe Somes. Compania de apa a imputat pierderile asociatie de locatari deoarece sustinea ca spargerea a avut loc dupa apometrul general de intrare in bloc. Nu cred ca aveau dreptate pentru simplul motiv ca tot ei au efectuat reparatia. Irelevant in acest caz deoarece pana la urma am platit pierderea toti locatarii. Cum? In functie de consum! Eu consumand cel mai mult de pe scara, mi-a revenit o "pierdere" de 8,52mc la apa rece, vecinului care consuma in medie 1mc de apa pe luna i-a revenit... Mie personal nu mi s-a parut corect nici atunci si nu mi se pare corect nici acum ca in cazul unor spargeri, pierderile sa fie calculate in functie de consum. Spargerea conductelor este spargerea conductelor, indiferent de cat consuma fiecare si ar trebuie repartizata pe persoane! Vorbesc despre unul dintre motivele care pot genera situatia "valorile contoarelor furnizorilor sunt mai mari decat suma contoarelor individuale". Deci, personal cred ca ar trebui depistata sursa pierderii, daca este spargere, defect tehnic etc. contravaloarea pierderii sa fie impartita la nr. de persoane, daca este vorba de diferente intre contoare, pierderea sa fie impartita procentual in functie de consum.
Va multumesc inca o data si va doresc o seara placuta si un sfarsit de saptamana linistit.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2023
ClaudiuNemes, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citirea apometrelor Mihai 2009 Mihai 2009 Buna ziua ! Ma intereseaza cine are obligatia citiiri apometrelor de apa rece din apartamente si cum se procedeaza? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Desfiintare apometre nicusofia nicusofia Va rog sa ma ajutati.... intr-un bloc in care pana luna aceasta toti proprietarii au avut apometre atat la apa calda cat si la apa rece, s-a hotarat de catre ... (vezi toată discuția)
Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)