avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitatea reprezentantilor salariatilor, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitatea reprezentantilor salariatilor, constatată ...

Reprezentativitatea reprezentantilor salariatilor, constatată anterior intrării în vigoare a legii 367/2022, îşi produce efectele până la expirarea termenului pentru care a fost constatată, similar organizatiilor sindicale si patronale, sau mandatul reprezentantilor salariatior inceteaza de drept de la data intrarii in vigoare a respectivi legi? Adresez aceasta intrebare intrucat Legea 367/2023, care abroga vechea lege 62/2011 a Dialogului social, modifica substantial termenii de negociere a CCM, cel putin in ordinea prioritatii partilor indreptatite si chemate la negociere cat si a procentului de reprezentativitate in ceea ce priveste sindicatul reprezentativ, si NU se face nicio mentiune expresa la continuitatea sau incheierea mandatului de reprezentare si de semnatari ai CCM pe vechea lege. In opinia mea, ar trebui ca si reprezentantii salariatilor care au obtinut mandatul pe legea 62?2011 sa fie in continuare parte a Dialogului Social, pe baza unuia dintre principiile similaritatii, similitudinii sau simetriei, si sa participe la negocierea unor modificari sau completari la CCM aflat in derulare, prin incheierea si inregistrarea de Acte aditionale, in calitate de parte semnatara initiala. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 10 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea are efecte pentru viitor .. prin urmare, mandatul celor alesi inainte de intrarea in vigoare a Legii 367/2023, ramane valabil.
Multumesc, asta este si raspunsul pe care l-am dat si eu la randul meu, dar, reprezentantii angajatoruui au invocat faptul ca orice Act aditional modifica CCM in vigoare si prin urmare este ca si cum am avea un CCM nou, in extenso vorbind desigur, iar aceasta modificare ar intra sub incidenta noii legi, adica 367 care stabileste o alta ierarhie si procedura in ceea ce inseamna reprezentativitatea partilor semnatare si care arunca un semn de ilegitimitate asupra reprezentantilor care si-au obtinut mandatul pe prevederile vechii legi, in speta 62/1018. Prin urmare, legal vorbind, care sunt argumentele in favoarea mentinerii reprezentativitatii mandatului reprezentantilor salariatilor? Va mai aduc un argument in favoarea parerii dv. dar care tine tot de o extensie a interpretarii noii legi: "Articolul 183
(1) Reprezentativitatea organizaţiilor sindicale şi patronale, constatată anterior intrării în vigoare a prezentei legi,
îşi produce efectele până la expirarea termenului pentru care a fost constatată prin hotărâre judecătorească". In opinia mea, prin similitudine, sau simetrie, desi nu sunt mentionati la acest articol, cred ca si reprezentantii salariatilor ar trebui sa se bucure de aceasta prevedere pentru ca si ei au obtinut reprezentativitatea si mandatul pe prevederile vechii legi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corecta interpretarea dvs .. probabil au omis sa includa si reprezentantii salariatilor in acel text de lege .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicat nereprezentativ hajnyci hajnyci Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)
Nulitate incheiere contract colectiv munca unitate??? depfin depfin supun atentiei dv. o situatie cu care nu stiu dc v-ati mai intalnit. avem 2 sindicate si niciunul nu are jumatate plus 1. patronul spune ca inregistram noul ... (vezi toată discuția)