avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara, Astazi am fost sanctionat pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara, Astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor ...

Buna seara,

Astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor privind oprirea interzisa, insa, am nevoie de cateva clarificari pentru urmatoarea speta:
Strada pe care a stationat masina, uneste 2 intersectii. Colturile intersectiei din care am intrat pe strada nu prezinta niciun semn "oprirea interzisa", insa, colturile celeilalte intersectii prezinta un astfel de semn care este montat cu fata catre conducatorii ce intra pe strada din directia respectiva. Intrebarea mea este, daca este corecta sanctiunea aplicata, avand in vedere ca eu am intrat pe strada dintr-o directie in care nu se prezenta restrictia si am stationat la jumatatea ei, nestiind ca in celalalt capat al strazii exista un indicator "oprirea interzisa" montat cu spatele spre mine.
Astept parerea voastra, eu nu am gasit in lege alta prevedere in afara de faptul ca indicatorul are raza de actiune din locul in care este montat pana la prima intersectie.

Multumesc anticipat.
Va multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine !

Cu stima,
Marius.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


latka a scris:

E clar ca lumina zilei, indicatoarele care vi se adreseaza sunt doar cele pe care le puteti vedea. Nu ati gresit cu nimic.
" Semnificația unui indicator este valabilă pe întreaga lățime a părții carosabile deschise circulației ". Dar asta e valabil doar conducatorilor carora li se adreseaza, pot vedea acel indicator. Asa ca politia v-a sanctionat pe nedrept.

Din ultimul comentariu al inițiatorului subiectului reiese că, de fapt, el și-a „parcat” mașina pe contrasens, nicidecum pe sensul său de mers, ceea ce schimbă datele problemei. Mașina a fost oprită pe banda căreia i se adresa indicatorul, deci sancțiunea a fost aplicată corect.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Mariusmarusca a scris:


Din directia din care am venit, nu exista semne, insa, parcarea a fost facuta pe partea stanga a carosabilului ( aceeasi parte cu trotuarul si pe care este pus si semnul dar invers )


Amănuntul ăsta esențial ați uitat să-l precizați de la început. Așadar, dacă ați intrat pe contrasens și ați parcat acolo, mașina dvs. a fost, de fapt, staționată pe banda căreia i se adresează indicatorul, iar sancțiunea este cât se poate de legală.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
imi pare rau de situatie si de sperantele cladite pe opinia celor ce au raspuns pana acum.
Sa concretizez: mataluta ai oprit (si nu doar oprit) pe partea stanga deci deci in zona in care semnul isi produce efectul; am inteles ca nu puteai opri pe partea dreapta, pentru ca nu aveai trotuar dar nici pe stanga pentru ca ai intrat pe contrasens (la noi circulatia fiind permisa pe partea dreapta). Ca esti cu fata sau cu spatele, nu conteaza - te subordonezi semnului de pe partea respectiva. Nu m-ar surprinde sa fie pe undeva pe-acolo (intrarea cu semnul de Oprire interzisa )si un semn de Sens Unic , eventual un Interzis (pe unde-ai intrat) pe care nu l-ai vazut, sau din neglijenta, nu l-au pus. No offense. Am incercat doar sa fiu obiectiv, pentru a nu te expune si altor neplaceri. Succes.
@miki48 si florinm
Eu zic prima data sa cititi legea si dupa aia sa va dati cu parerea, am si postat articolele respective. Indicatoarele de interzicere se adreseaza tuturor celor ce vin dintr-o anumita directie (pot vedea semnificatia) si, dupa cum spune art. 66 din regulamentul de aplicare a codului rutier:
"" Semnificația unui indicator este valabilă pe întreaga lățime a părții carosabile deschise circulației "

Nu exista vreo interdictie de a parca (stationa) pe partea cealalta, cu fata in directia opusa sensului celalalt de mers.
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Politia comunitara - amenda parcare (strada cu sens unic) raul_p raul_p am un magazin pe o strada cu sens unic, unde parcarea e legala doar pe sensul de mers adica pe dreapta, magazinul meu e pe stanga si normal ca atunci cand am ... (vezi toată discuția)
Indicator oprire interzisa lulu08 lulu08 Buna ziua, as vrea sa stiu daca indicatorul \"Oprirea Interzisa\", interzice oprirea pe trotuar, chiar daca se lasa spatiu pt pietoni,...am fost sanctionat ca ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera necul necul Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este permisa oprirea autovehiculelor pe partea stanga a drumului public intruct in regulament nu se specifica cu litera ... (vezi toată discuția)