avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tata - indemnizatie de crestere a copilului cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tata - indemnizatie de crestere a copilului cu venituri din strainatate

Buna ziua,

As dorii sa intreb daca ati putea sa ma ghidati cu cateva informatii in legatura cu Indemnizatia de crestere a copilului cu venituri din strainatate.

Cazul nostru este urmatorul:
Eu si sotul meu asteptam un bebelus care ar trebuii sa se nasca la sfarsitul lunii iulie anul acesta. La momentul de fata amandoi lucram in Irlanda, deci amandoi am avea 24 de luni lucrate in ultimii doi ani.

Am dorii sa ne relocam in Romania si sa ne crestem fetita acasa cand se va naste.
Sotul meu urmeaza sa se mute inapoi in Romania in luna mai si sa inceapa lucru. Deci va avea 2 luni de lucru in cartea de munca (iunie si iulie) cand se va naste fetita in Romania. Iar eu sa urmeze sa ma duc cu fetita in Romania dupa nasterea ei in Irlanda.
Eu am sa continui sa lucrez la distanta pentru angajatorul din Irlanda.

Eu ca si viitoare mama am dreptul la concediu de maternitate in Irlanda.

Am dorii sa aplicam pentru indemnizatie pentru sotul meu, ca el sa ramana acasa sa creasca fetita si eu sa continui sa lucrez pentru firma din Irlanda de acasa.

As dorii sa va intreb, daca am dorii sa aplicam pentru Indemnizatia de crestere a copilului cu venituri din strainatate, cand ne relocam in Romania daca ati putea sa ne ghidati in legatura cu legea europeana in cazul nostru;

- Trebuie bebelusul sa se nasca in romania?

(Daca bebelusul se naste aici si primeste cetatenie irlandeza dar primeste si cetatenie romana dupa parintii, noi oricum vrem sa mergem la ambasada romana din irlanda ca sa aplicam si de certificatul de nastere romanesc si sa recunoastem nasterea si in registrele romanesti)

- Eu ca mama, daca tatal aplica pentru indemnizatie, ce drepturi as avea?

Adica angajatorul meu din Irlanda si statul Irlandez, pot sa imi ofere concediu de maternitate in acelasi timp cat tatal copilului primeste indemnizatia de crestere?
Ce spune legea Europeana in legatura cu beneficiile ce se ofera mamei in cazul in care sotul solicita indemnizatia?
Din Romania daca tatal are indemnizatie de crestere, in Irlanda se poate simultan beneficia de maternitate?

- Daca ati putea va rog frumos sa ne spune-ti si sa ne clarificati pentru tata si pentru mama ce beneficii au tatal cat si mama in cazul nostru de mai sus?

Si daca va rog daca ati putea sa imi trimite-ti formularele ce trebuie completate si o lista cu actele necesare pentru cazul nostru?
Ce detalii ar trebuii sa ne pregatim sa oferim daca aplicam pentru sotul meu pentru indemnizatie? Este ceva ce trebuie sa pregatesc eu ca mama sau indemnizatia nu are legatura neaparat cu mine?


Am aprecia foarte mult daca ne-ati putea ghida cu informatii va rugam frumos.
Am contactat uniunea europeana cat si guvernul irlandez pentru informatii si nimeni nu ne-a dat un raspuns concret alb-negru exact ce putem face si ce nu.

Multumim mult.

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:42, 12 Aprilie 2023
1. Nu este obligatoriu ca , copilul sa se nasca in tara.
2. Avand in vedere ca nu realizati venituri in tara , veti beneficia de drepturile prevazute in legislatia irlandeza.
3. indemnizatia are legatura numai cu parintele care solicita acest drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc luat de tatal copilului Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!va rog sa imi spuneti cum functioneaza noua lege in care este obligat tatal sa aiba 1 luna de concediu pt cresterea copilului.care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere copil lucica147 lucica147 buna ziua. urmeaza sa nasc in aprilie in Republica Moldova. cum pot sa obtin Certificat de Nastere romanesc daca nu nasc in Romania?(sotul meu e cetatean ... (vezi toată discuția)
Bună ziua , vreau sa pun o intrebare pentru o cunoștință. ... Oana1203 Oana1203 Bună ziua , vreau sa pun o intrebare pentru o cunoștință. Sunt soț și soție la muncă în irlanda de câțiva ani, între timp au avut o fetiță ... (vezi toată discuția)