avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara ! Doi tineri căsătoriți au o fetița ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara ! Doi tineri căsătoriți au o fetița mică de 10 ...

Buna seara ! Doi tineri căsătoriți au o fetița mică de 10 luni ! Dacă se despart (pt ca practic nu mai au planuri comune,se cearta zilnic ,au ajuns la injurii de ambele părți ) ,se poate da custodie comuna ? Sau tatăl pierde dreptul de a tine și el fetița ? Mulțumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:17, 11 Aprilie 2023
În 90,%din cazuri se stabilește domiciliul minorului.la mama iar ,, custodia"se exercita în comun,tatăl are un drept de vizita etc.Mergeti la un av pt a intelege ce drepturi aveți,ce puteți sa obțineți,ce variante de desfacere a căsătoriei etc..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

De cele mai multe ori, autoritatea părintească urmează a se exercita în comun, de către ambii părinți. Acest lucru înseamnă că ambii părinți au drepturi și obligații cu privire la copil și faptul că deciziile privind copilul le veți lua împreună.

În ceea ce privește locuința copilului, aceasta este stabilită de obicei la mamă, în special având în vedere vârsta fragedă a copilului, iar în favoarea tatălui se stabilește un program de vizită, cu posibilitatea luării copilului la domiciliul tatălui în zilele stabilite, program care poate fi extins pe măsură ce copilul crește, în viitor având posibilitatea împărțirii vacanțelor școlare.

De asemenea, întrucât de cele mai multe ori locuința copilului este stabilită la mamă, în sarcina tatălui se stabilește o pensie de întreținere, în funcție de veniturile realizate.

Vă recomand ca dacă nu ajungeți la un consens cu mama copilului cu privire la programul de vizită pe care să-l prezentați instanței, să apelați la serviciile unui avocat, pentru a vă îndruma și, eventual pentru a putea obține un program cât mai extins în favoarea dumneavoastră.

Esențial în aceste cazuri este ca părinții să înțeleagă că dreptul de a menține legătura și de a avea o relație normală cu ambii părinți este un drept al copilului, și nu un drept al unui sau al altuia dintre părinți. În procesele de divorț în care este vorba și despre copii, este necesar ca părinții, mânați de orgolii și emoții, să nu piardă din vedere interesul superior al minorului.

Sper ca cele de mai sus să fie lămuritoare.
Tatal nu pierde drepturile asupra copilului atunci când divorțează.
Puteți avea un program de vizita cu copilul la domiciliul mamei sau chiar cu preluarea peste noapte la domiciliul dvs.
Mergeți singur sau cu soția la un avocat sa înțelegeți drepturile și obligațiile pe care le aveți fata de copil precum si unul fata de celalalt atunci când divorțați.
Tatăl nu își pierde drepturile dar va cam avea probleme...
Sa apeleze la avocat daca vrea sa obțină ceva concret și nu ceva iluzoriu...

București 2023

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . este trecută ... Danielaq Danielaq Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . Este trecută pe numele tatălui însă noi nu suntem trecuți in acte . Nu ne mai înțelegem și dormim sa o ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)