În 90,%din cazuri se stabilește domiciliul minorului.la mama iar ,, custodia"se exercita în comun,tatăl are un drept de vizita etc.Mergeti la un av pt a intelege ce drepturi aveți,ce puteți sa obțineți,ce variante de desfacere a căsătoriei etc..
Bună seara,
De cele mai multe ori, autoritatea părintească urmează a se exercita în comun, de către ambii părinți. Acest lucru înseamnă că ambii părinți au drepturi și obligații cu privire la copil și faptul că deciziile privind copilul le veți lua împreună.
În ceea ce privește locuința copilului, aceasta este stabilită de obicei la mamă, în special având în vedere vârsta fragedă a copilului, iar în favoarea tatălui se stabilește un program de vizită, cu posibilitatea luării copilului la domiciliul tatălui în zilele stabilite, program care poate fi extins pe măsură ce copilul crește, în viitor având posibilitatea împărțirii vacanțelor școlare.
De asemenea, întrucât de cele mai multe ori locuința copilului este stabilită la mamă, în sarcina tatălui se stabilește o pensie de întreținere, în funcție de veniturile realizate.
Vă recomand ca dacă nu ajungeți la un consens cu mama copilului cu privire la programul de vizită pe care să-l prezentați instanței, să apelați la serviciile unui avocat, pentru a vă îndruma și, eventual pentru a putea obține un program cât mai extins în favoarea dumneavoastră.
Esențial în aceste cazuri este ca părinții să înțeleagă că dreptul de a menține legătura și de a avea o relație normală cu ambii părinți este un drept al copilului, și nu un drept al unui sau al altuia dintre părinți. În procesele de divorț în care este vorba și despre copii, este necesar ca părinții, mânați de orgolii și emoții, să nu piardă din vedere interesul superior al minorului.
Sper ca cele de mai sus să fie lămuritoare.