avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ședință Adunare Generală re_convocată Bună ziua ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ședință Adunare Generală re_convocată Bună ziua Am o întrebare ...

Ședință Adunare Generală re/convocată

Bună ziua

Am o întrebare cu privire la legea 196/2018, mai precis cu privire la convocarea, respectiv reconvocarea unei adunări generale a asociației de proprietari.

Speța este următoarea:
Se convoacă o ședință a adunării generale a proprietarilor pe data de 01.01.2023 (dată orientativă). În prealabil adunarea a fost anunțată prin postarea unui anunț la avizier, prin semnarea unui tabel convocator, iar cei care nu au putut fi contactați au primit scrisori recomandate.
Sunt prezente un nr. de aproximativ 14 persoane, iar câteva din acestea au și împuterniciri din partea altor persoane care nu sunt prezente, astfel că se întrunește majoritatea de 50% + 1 (dintr-un total de 30 apartamente) pentru a se întruni cvorumul.
Subiectul principal era alegerea unei noi conduceri (președinte, adunare generală, cenzor), deoarece cea anterioară își prezentase demisia în bloc și acum asigurau interimatul.
La funcția de președinte a candidat o singură persoană care a fost respinsă cu majoritate de voturi, în rest neexistând alți candidați.
Ședința s-a încheiat, ulterior nefiind anunțată o altă ședință.

În a 7-a zi de la data ședinței a fost postat la avizier un proces verbal în care se specifica faptul că "În urma ședinței inițiale (din 01.01.2023), niste persoane au mai rămas să discute după ce alții au plecat și au ales o conducere care consta din x, y, z persoane".
Am sesizat la compartimentul din cadrul primăriei acest lucru, iar de acolo mi s-a transmis (încă aștept răspunsul lor scris) că, de fapt, la 7 zile de la ședința inițială, pe 08.01.2023 au ținut o reconvocare a ședinței din 01.01.2023 deoarece nu a fost ales președinte. La această observație, i-am atras atenția persoanei cu care discutam că nu putea avea loc reconvocare din moment ce a existat candidat, acesta fiind respins. Mi s-a răspuns că nu a existat cvorum. I-am atras atenția din nou că a existat cvorum din moment ce ședința a avut loc și s-a votat pe marginea candidaturii unui președinte, acest lucru fiind specificat chiar in procesul verbal afișat la avizier.
După această precizare, doamna de la capătul celălat al telefonului a început să dea niște răspunsuri aiuristice, cum că ar trebui să fiu mai înțelegător, că ar trebui să ma adresez instanței etc.
Am cercetat legea 196/2018, art 49, alin (4), care precizează:
"Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul ședinței, în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii prezenți ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori și se afișează la avizier."
Având în vedere că nu a fost semnată nicio hotărâre luată în acea ședință inițială, ci numai un tabel de prezență, se poate discuta de vreo decizie luată?

Mai mult, dacă ședința în initială din 01.01.2023 a existat cvorum, poate o ședință în care a existat cvorum să fie reconvocată ulterior, fără a trece prin procedura normală? (anunț, convocator, scrisori) ?

Care ar fi pașii următori pentru a contesta modalitatea de alegere a noii conduceri? Cum as putea ocoli adresarea la compartimentul din primărie unde, când le aduceam în vedere legea, eram sfătuit să fiu "mai înțelegător"?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2023
ZDantes, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 03:17, 15 Aprilie 2023
După această precizare, doamna de la capătul celălat al telefonului a început să dea niște răspunsuri aiuristice,

Trebuie sa intelegeti ca este o diferenta semnificativa intre dv care ati parcurs evenimentele adunarii generale si inspectorul serviciului din primarie
Clarificarea situatiilor nesolutionate amiabil in cadrul asociatiei de proprietari nu se discuta ,nu se analizeaza te;efonic
Dv aveti un interes personal-subiectiv pe cand inspectorul din primarie in nici un caz nu are interesul dv si nici sa se
complice sa intervina
Având în vedere că nu a fost semnată nicio hotărâre luată în acea ședință inițială, ci numai un tabel de prezență, se poate discuta de vreo decizie luată?

Atat timp cat in procesul verbal al adunarii generale,nu s-a consemnat luarea in discutiei a unui subiect si votul asupra respectivei probleme,evident nu se poate discuta de vreo hotarare a adunarii generale
poate o ședință în care a existat cvorum să fie reconvocată ulterior, fără a trece prin procedura normală?
Daca convocarea adunarii generale a respectat procedura prev de disp L nr 196/2018 ,daca a existat cvorum dar nu s-a liat in discutie nici o problema ,conform disp L nr 196/2018 adunarea poate fi reconvocata conform disp
Art.47.

(4) Proprietarii sunt anunţaţi, prin afişare la avizier şi pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunţaţi pe baza tabelului nominal convocator, prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepţia adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condiţiile prevăzute la alin. (3), cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită.

Articolul 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentanţi care au o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociaţiei de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă şi se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condiţiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi pe bază de tabel convocator sau prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, şi prin afişare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii de la data afişării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
(5)Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), obligă toţi proprietarii să participe, în proporţiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum şi la cheltuielile de funcţionare, administrare, întreţinere şi de înlocuire a părţilor comune sau a elementelor transformate sau create.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)
Convocare si reconvocare a.g. a asociatiei de proprietari Fireball Fireball Astazi 25.01.2020 a fost afisat la avizierul asociatiei Convocatorul cu ordinea de zi a sedintei ce urmeaza a se desfasura in data de 05.02.2020. In informarea ... (vezi toată discuția)