Buna ziua
Am cumparat un apartament de 50 mp suprafata utila trecuta in cadastru de la un dezvoltator. Am cerut o expertiza cadastrala si au masurat 48 mp suprafata utila. Avand in vedere ca in contract nu este prevazut un pret pe mp, ci doar o suprafata aproximativa de 50mp, as putea sa cer o reducere dezvoltatorului?
Cititi contractul de vanzare-cumparare. Ce suprafata este mentionata acolo.
Este dreptul dvs. sa cereti reducerea pretului daca suprafata reiesita din proiect este alta sau daca proiectul nu a fost respectat si suprafata s-a diminuat prin ctie.
Daca nu va intelegeti pe cale amiabila, puteti deschide actiune in instanta impotriva vanzatorului.
Aveti dreptate. La plata avansului, in promisiunea de vanzare-cumparare este precizata suprafata aproximativa de 50mp. In releveu este o suprafata de 49.1 mp. De asemenea este precizat in promisiune si ca suprafata totala poate varia in limita a +-5%.
Este normala o asemenea toleranta in constructii?
Asta ar insemna ca un dezvoltator poate sa faca o oferta la un aparament de aproximativ 100 mp, platesti rezervarea, platesti avansul 90% tot pe o suprafata aproximativa unde intr-adevar este precizta toleranta de +-5%, iar abia la semnarea contractului afli ca apartamentul are o suprafata utila de 95 mp in cadastru, care se incadreaza in toleranta.
La 1500 eur/mp x5 rezulta o paguba de 7500 de euro pe care o suporta cumparatorul.
Vezi zice, pai de ce a fost de acord cumparatorul cu acea toleranta?
Dupa ce a asteptat 18 luni pana la finalizarea constructiei, dupa ce a facut imprumuturi la rude pentru a plati cash, dupa ce a lichidat depozite inainte de termen, dupa ce dezvoltatorul l-a asigurat ca niciodata nu a ajuns practic la acea variatie de 5%, credeti ca un cumparator mai poate sa spuna nu la semnarea contractului?
Si chiar daca va spune nu, urmeaza un alt dezvoltator care va proceda la fel.
Suprafata utila
mixu
Recent am contractat un apartament intr-un bloc aflat in constructie.In contractul de promisiune de vinzare-cumparare scrie:''apartamentul va avea 2 camere si ... (vezi toată discuția)