avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Daca unul dintre parteneri inainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Daca unul dintre parteneri inainte de casatorie a ...

Buna ziua,
Daca unul dintre parteneri inainte de casatorie a avut o garsoniera proprietate personala in cazul unui divort poate pretinde sa fie despagubit cu contravaloarea actualizata a acesteia iar restul ramas sa fie impartit in jumatate?Casatoria incheiata in 1996.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:05, 18 Aprilie 2023
Imobilul avut înainte de căsătorie e bun propriu și nu intă la partaj.
Imobilul a fost vindut la cca 2 ani de la casatorie si sa luat alt imobil mai mare.Practic au fost schimbate cca 3 imobile pina la cel actual avind ca punct de plecare vinzarea imobilului dinaintea casatoriei .Partenerul cu imobilul poate avea pretentie la o cota parte mai mare cu valoarea de piata a unui imobil pe care la avut,urmind ca diferenta din pretul imobilului actual sa fie impartita in jumatate?
Înțeleg, deci imobilul a devenit bun comun, și va intra la partaj.
Prezumția de împărțire bun comun este procentul de 50/50%.

Dacă nu vă îțelegeți amiabil, va trebui să apelați la instanța de judecată.
Ultima modificare: Luni, 17 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
Da, partea care a avut garsoniera, poate pretinde o cota majorata pt ca a contribuit cu mai mult la achizitinarea casei actuale.
Contravaloarea bunului propriu transferata intr-un imobil bun comun, isi mentine caracterul de bun propriu, indiferent prin cate acte succesive trece.

Asta inseamna ca la un eventual partaj, din valoarea actuala a imobilului se da la o parte cota parte aferenta bunului propriu, urmand sa se imparta - conform cotelor de contributie efective din timpul casatoriei- intre fostii soti diferenta ramasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ibiss ibiss Sunt casatorit de 15 ani cu actuala sotie care are un copil din casatoria anterioara.locuim intr-o garsoniera proprietatea mea dinainte de casatorie,am vandut ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj! conico conico buna ziua! am un frate care este casatorit de 9 ani, iar acum 1 luna a depus actele pentru divort, iar sotia lui doreste partajul casei si al bunurilor desi ... (vezi toată discuția)