avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... doresc sa il imprumut pe fiul meu cu o suma mai mare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

doresc sa il imprumut pe fiul meu cu o suma mai mare de bani ...

doresc sa il imprumut pe fiul meu cu o suma mai mare de bani prin transfer bancar. este bine sa ii fac donatie la notar sau un contract de imprumut? ce obligatii fiscale rezulta din acest transfer mama-fiu?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:04, 19 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Împrumutul și donația nu sunt același lucru, deci trebuie să vă hotărâți ce variantă alegeți.
Donația înseamnă cadou, și nu mai trebuie să vi-i returneze.
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
acest răspuns util
Dacă ii împrumutați suma, va trebui sa specificați în contract data pana la care vor trebui restituiti banii.
Dacă ii donați suma, i-o dați cu colac și lumânare, cadou.
Obligațiile presupun achitarea onorariului notarial, iar dacă suma este mai mare de 50.000 lei, aceasta va fi transmisa prin virament bancar, urmând sa prezentați la notar documentul de la bancă.
acest răspuns util
daca ii dati imprumut, inseamna ca aveti pretentii sa va dea si inapoi.
daca nu stabiliti o data de restituire, dreptul dvs la actiune se prescrie in 3 ani, dupa aceasta perioada, nu il mai puteti obliga sa va restituie.
Actul de imprumut se poate face la notar sau sub semnatura privata. Cel sub semnatura privata, nu constituie titlu executoriu, adica trebuie sa il dati in judecata si apoi sa mergeti cu hot la executor. Daca il incheiati la notar, veti apela direct la un executor.
Daca vreti sa ii donati, contractukl e de donatie, pt sume mari ( peste 10 mii de euro parca), trebbuie incheiat la notar
În concluzie, îi donați banii pentru totdeauna, sau îi împrumutați, ca să vii dea înapoi`??
Trebuie să știți ce vreți să faceți cu banii, nu umblați așa pe bâjbâite, că veți pierde.
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
nu stiu daca o suma oferita de parinte catre un copil trebuie declarata ca venit in declaratia fiscala anuala pentru retinerea obligatiilor fiscale.

Alte discuții în legătură

Contract de împrumut Darius2112 Darius2112 Bună ziua! În septembrie 2013 am împrumutat o sumă de bani fără dobândă unei persoane, semnând un contract de împrumut cu titlu executoriu la ... (vezi toată discuția)
Imprumut nerestutuit de 10 ani de un descendent. mai pot recupera ... dorotheea dorotheea Imprumut nerestutuit de 10 ani de un descendent. Mai pot recupera banii, prin lege? (vezi toată discuția)
Contract de imprumut intre persoane fizice l10gaby l10gaby Va descriu, in linii mari, un [b]contract de imprumut intre persoane fizice intocmit la notariat in anul 2001[/b] si m-ar interesa legalitatea unui asemenea ... (vezi toată discuția)