Incepand cu data de 1 sept 2009 am intrat in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani (finalizare aprilie 2011). In luna martie a.c. as dori sa ma reintorc la serviciu. Sotul meu poate sa ma "inlocuiasca" :) in acest proces? Adica sa intre in concediu de crestere a copilului in locul meu pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani? Mentionez ca indeplineste conditiile prevazute de lege (daca ar fi fost sa solicitam pentru el acest lucru de la inceput).
Da, este posibil ca dvs sa reveniti la lucru si in concediu de ingrijire copil sa intre sotul dvs., daca indeplineste conditiile.
trebuie doar ca dvs. sa depuneti cerere de revenire la vechiul angajtor, sa anuntati acest lucru la Directia de asistenta sociala, iar sotul sa depuna dosarul propriu.
Mai mult, conform contractului colectiv de munca unic la nivel national, dvs., daca reveniti la lucru inainte de implinirea termenului de 2 ani, beneficiati de durata redua a timpului de lucru, cu 2h/zi, dar cu pastrarea drepturilor salariale si a celorlalte drepturi ce decurg din calitatea de salariat (vechime)
Acest lucru (intrare si iesire din cic, pentru ambii parinti, succesiv), se poate face de cate ori doriti pe durata celor doi ani, daca aveti nervi sa depuneti atatea dosare.
____
Temeiuri legale (in mare, va recom,and sa cititi tot actul normativ):
OUG 148/2005privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilulu
art. 13ART. 13
(1) In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de art. 12, acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta. (2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.
CCMUN 2007-2010
ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varstade pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Buna ziua, m-ar interesa si pe mine daca am fost angajat 12 luni inainte de nasterea copilului si in prezent copilul are 7 luni, iar mama lui doreste sa se intoarca la munca, si eu mi-am dat demisia. In acest caza pot beneficia de concediu de crestere a copilului chiar daca mi-am dat demisia si nu lucrez?
Cred ca puteti beneficia de cic (nu imi aduc aminte din memeorie niciun impediment, pare ca aveti satgiul de cotizare anterior nasterii). Verificati OUG 148/2005, sau intrebati la autoritatea care verifica dosarele.