avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM nedeclarat, semnături falsificate, neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM nedeclarat, semnături falsificate, neplata drepturilor salariale

Bună ziua,
Unchiul meu a fost angajat cu normă întreagă pe postul de șofer autocamion la o firmă, pe curse externe, din septembrie 2021 pânâ în decembrie 2022. Salariul de încadrare era minimul pe economie, iar angajatorul îi plătea banii cash împreună cu acea diurnă care constituia, practic, restul salariului. Însă singurul drept salarial stipular în CIM era salariul de încadrare, așadar nu era nimic precizat de diurnă/alte drepturi.
Problema este că el nu a semnat niciodată pentru primirea banilor și întotdeauna i-a primit cash, însă de curând, în urma unei reclamații pe care el a făcut-o la ITM pentru alte motive (faptul că angajatorul nu i-a achitat întreaga diurnă în ultima lună de activitate), a descoperit că angajatorul deține fluturașe semnate de el, așadar semnate fals.
ITM spune, în mare, așa:
„s-a constatat că nu vi s-a întocmit contract individual de muncă cu consimțământul părților, respectiv salarial și angajator, fiind încălcate prevederile art. 16, alin. 1 din Legea 53/2003 republicată - Codul muncii (...) De asemenea, s-a constatat că ați fost evidențiat pe documentele de plată pentru lunile septembrie 2021-iulie 2022 și octombrie-decembrie 2022, cu semnături de primire a sumelor de bani, nefiind efectuate alte rețineri.
(...) să vă adresați cu plângere instanței de judecată în a cărei circumscripție aveți domiciliul sau reședința (...)litigiul între dvs. și societate reprezintă conflict de muncă”

Întrebările sunt:
- cum e posibil să nu fi fost încheiat CIM și să existe totuși evidențe de plată? Unchiul meu știe că a semnat CIM.
- ar putea să reclame faptul că angajatorul i-a falsificat semnătura, dar și faptul că plata salariului nu a fost făcută legal? Pare mai mult o plată la gri.
- în continuare, trebuie să facă o plângere cu privire la cele două luni (august-sept. 2022) în care nu a primit bani?

Mulțumesc pentru răbdare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 20 Aprilie 2023
1. este posibil, nefiind singura situatie existenta.. daca a semnat c.i.m., de ce nu a solicitat un exemplar de pe c.i.m. ? .... conform art.16 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

2. încălcarea de către angajator a obligației prevăzute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz,se sanctioneaza de catre ITM cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

3. Pentru fals se poate adresa Parchetului/Politiei. La plangere sa ataseze si raspunsul ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am semnat nici un cim elena.miha1983 elena.miha1983 Am si eu o nelamurire, m-am angajat acum 3luni jumate...la angajare nu am semnat nici un fel de contract individual de munca iar la ITM apar cu contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca corect?sau ''fals'' angajator? iuli113 iuli113 buna..se poate ca pt o persoana care are contract de munca din februarie 2011 si sa nu aiba viza ITM pe contract sa fie valabil contractul si sa i se fie virat ... (vezi toată discuția)
Concediere salariata gravida daniela1385 daniela1385 buna seara,as dori daca se poate cateva lamuriri inainte de a ma adresa organelor competente.In luna Iulie 2015 am semnat un contract de angajare pe o perioada ... (vezi toată discuția)