Buna ziua, tatăl meu înainte de deces a lăsat un teren in grija unei rude de mai multe de 10 ani si după decesului lui a mai rams in grija rudei respective încă 6 ani, noi fiind stabiliți in străinătate am considerat ca este ok sa rămână in grija ei pana vom găsi momentul oportun sa dezbatem moștenirea , aceasta plătind impozitul terenului dar a luat banii din arenda. Noi( copii), vrem sa mergem in Romania sa dezbatem moștenirea in august si am vorbit cu ruda respectiva, si a spus ca ea a vorbit cu tatăl nostru sa i rămână terenul ei, spune ca l-a cumpărat de la el dar nu au nimic scris sau la notar sau dovada ca au plătit o anumita suma de bani tatălui meu. Ne amenința ca merge la avocat si ne da in judecata, ca ea a plătit impozitul si are actul original de proprietate dar pe numele tatălui meu, poate face ceva împotriva noastră ? Eu sunt sigura ca este o minciuna si încearcă sa ne i a pământul, daca l-ar fii cumpărat ar fii găsit timp in anii in care tata era in viata sa facă acte de proprietate pe numele ei.
Politia nu are nici o competenta în astfel de situații.Scoateti duplicat,dezbateti succesiunea apoi evacuați persoana de pe teren dacă e cazul .Lucrurile acestea se lămuresc apelând la un av nu la politie..Oricum dacă veniți o săptămână,doua în tara nu rezolvați mai nimic, va trebui fie sa angajați un av fie sa dați o procura unei rude etcetc
erriss
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Actul original nu o sa vi-l dea. Va trebuie o copie insa, se face anunt in Monitorul oficial (conditie obligatorie pentru obtinerea duplicatului). La Monitor se merge cu toate actele mostenitorilor (cati frati sunt) se face dovada prin certificate de nastere, casatorie etc. Anuntul din Monitor si chitanta de plata se depun la dosarul Prefecturii unde solicitati duplicatul. Minim 30 zile pana la eliberarea duplicatului. Ulterior verificati rolul fiscal al decedatului la primaria respectiva, cautati notar etc. Nu se face intr-un concediu de 2 saptamani cand "treci" prin Romania. In plus, trebuie sa "deschizi o relatie la Primarie". Posibil sa descoperiti dublare de rol sau alte "amanunte locale".
Lulica
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca actul de proprietate al terenului este (inca) pe numele tatalui dvs. iar terenul este arendat atunci arenda i s-ar fi cuvenit tatalui sau mostenitorilor de drept. Cum a ridicat respectiva ruda arenda? Cu asta il puteti "strange putin cu usa".
Puteti solicita la primaria respectiva un istoric de rol fiscal la care ar trebui sa existe o copie a actului de propietate pentru a vedea exact despre ce fel de act este vorba (contract de v-c, titlu de proprietate, etc.)
Ati mai putea sa va intelegeti cu ruda respectiva sa-i vindeti ei terenul dupa succesiune (astfel intrand si ea in legalitate), desi trebuie luat in calcul ca aici arendasul are drept de preemtiune.
Am obținut duplicat după original si am schimbat contractul de arenda pe numele mamei. Cred ca pun acum "tara la cale ", ne tot amenința cu judecata, si nu înțeleg pe ce baza daca nu au nimic scris.... legile României sunt așa de multe si complexe, desi nu cred, pot găsi o solutie sa ne decada din drepturi ? Tata nu a lăsat testament nimic, legal este al nostru. Ne tot stresează ca ea a plătit impozitul dar bani de pe arenda nu-i pune la socoteala.