avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... pfa -sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

pfa -sanatate

de ce sunt obligata sa platesc sanatatea avand un pfa deschis daca eu am facut in acel an doar 154 de roni?obligata in sensul ca trebuie sa platesc mult mai mult decat am castigat,, deci eu dau la sanatate mai mult decat am castigat, de ce?nu este corect .. de ce nu se ia la suta din ce am castigat nu din minimul pe economie , ? cum sa dau 3milioane si ceva cand eu am facut doar un milion jumatate? cautam sa fim corecti sa paltim impozit din ce facem si in regula cu acte si pana la urma suntem obligati sa lucram la negru pentru ca daca eu fac 500 de mii in acel an dau la sanatate mult mai mult....
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:40, 13 Februarie 2010
Contributia este de 6,5% din venitul net pentru pfa.
Art. 257 din Legea 95/2006

(2)Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a)veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b)veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c)veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);

[...]

f)veniturilor realizate din pensii.

f)veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

(la data 30-iun-2008 Art. 257, alin. (2), litera F. din titlul VIII, capitolul V, sectiunea 1 modificat de Art. I, punctul 53. din Ordonanta urgenta 93/2008 )
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
MALAMUT, Consultant fiscal
Pana in anul 2007 contributia la sanatate pt PFA s/a calculat cu un procent de 6,5% de atunci contributia este de 5,5%.
Platiti asa mult,fiindca s/au adaugat accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere).De obicei penalitatile depasesc creantele, daca perioada de intarziere este mai mare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Plata casa de sanatate eleonor eleonor as dori sa stiu daca un pensionar de drept care a iesit la pensie din 2004 dupa 25 ani de grupa intai si detine din 2005 un pfa este obligat sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Obligat la asigurare ? mars on line mars on line Daca sunt o persoana fizica , care are venit din cedarea folosintei bunurilor,sunt obligat la plata CAS(6,5%)?.Mentionez ca in ultimii 17 ani nu am fost ... (vezi toată discuția)