avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Socrul meu a decedat anul trecut si acum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Socrul meu a decedat anul trecut si acum vrem sa deschidem ...

Buna ziua,
Socrul meu a decedat anul trecut si acum vrem sa deschidem taxa de succesiune.Soacra traieste si au impreuna doi copii,casa de la tara, afost lasata prin testament si printr-un antecontract de vanzare cumparare ,socrului meu de catre mama sa(decedata) cu obligatia de intretinere,inmormantare,etc. lucruri care au fost indeplinite in totalitate.El mai are 3 surori din care una decedata.Astazi am fost la notar si ni sa spus ca trebuie facuta taxa de succesiune a mamei dansului.Intrebarea mea este:
- antecontractul si testamentul lasate de mama nu au valoare? de ce trebuie facuta aceasta taxa odata ce au fost lasate prin testament cu clauza de intretinere si acest antecontract?
-ce drept mai au surorile sau copii celei decedate?
Precizez ca in antecontract se prevede ca in termen de 15 zile sa se prezinte la notar sa perfecteze actele ,dar nu stiu din ce cauze nu sa facut acest lucru si noi nu avem decat acest antecontract si testament din anul 2009.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 08:12, 27 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actele se fac in funcție de vointa oamenilor și de situația lor juridica. Un act potrivit pentru Gheorghe nu înseamnă că ești potrivit și pentru Ion.
Un testament este potrivit pentru o persoana card nu are copii, soț sau părinți și care vrea sa lase bunurile cuiva, având ocazia ca în timpul vieții sa se răzgândească și sa revoce testamentul. Deci testamentul nu transmite proprietatea, ci este doar o dispoziție pentru ceea ce se va întâmpla când va deceda testatorul.
În cazul dvs, mama socrului a dorit sa fie întreținută in schimbul bunurilor. Ca atare, ar fi fost mult mai potrivit un contract de întreținere: socrul o întreținea, mama ramanea în casa și la decesul ei, socrul devenea proprietar deplin.
Unele acte își produc efectele din momentul semnării (cum sunt contractele), alte acte își produc efectele după deces.
Nu e vorba ca ar fi ținut socrul testamentul secret, dar dacă s-ar fi interesat 5-10 minute la un notar sau avocat ar fi aflat ca testamentul nu este suficient pentru a fi proprietar, ca este necesara dezbaterea succesiunii după mamă și acum nu ați fi umblat.
De fapt și scrie în testament ca i s-au adus la cunoștința testatoarei dispozițiile privind rezerva succesorala. Adică a dreptului la succesiune a surorilor socrului și a dreptului de a solicita reductiunea testamentului.
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2023
raluk0207, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

jhon73 a scris:

........pt ce mai facem aceste acte cat suntem in viata :testamente,contracte de vanzare,donatii,chiar si aceste contracte de intretinere......


Pentru ca preferam consilierea juridica din partea vecinului de pe palier sau a vanzatoarei de la magazinul din colt celei de la un specialist al dreptului. Pentru ca prima e gratuita, a doua costa, si nu intelegem ca, pe termen mediu si long, costul unei consultatii la un notar / avocat / jurist / etc se va dovedi semnificativ mai mic.
Si pentru ca lasam procesele juridice neterminate, succesiuni nedezbatute de 3 generatii, si multe altele.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2023
pop_m, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. apoi peste ... Ilinca Banu Ilinca Banu Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. Apoi peste ani, mostenitorul testamentar a decedat. Fiul acestuia poate fi si el mostenitor testamentar sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Testament autentic montecarlobaby montecarlobaby parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul ... (vezi toată discuția)