Buna ziua
In cat timp o datorie poate fi prescrisa?
In anul 2015 am facut un credit de nevoi personale la BT in valoare de 16.000 de lei . Dupa 6 luni nu am mai achitat rata la banca nemaiavand job. Incepand cu anul 2017 au tot venit instintari de proprire de la diferite firme de recuperare. 2017 -valoare 22.800 lei, 2018- 28.000 lei iar acum in 2023 suma de 33.000 lei. Din anul 2018 pana acum nu am mai primit nici o instintare, cea de acum vine din partea unui birou executor. Inteleg faptul ca ei trebuie cumva sa isi recupereze banii dar de la 20.000 lei cat au cerut prima data la 33.000 lei, cate dobanzi si penalizari sa pui.
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea prevede prescrierea datoriilor dupa 3 ani de zile de la incetarea platilor, in conditiile in care creditorul nu incepe actiunea de executare silita,
Creditul a fost efectuat in 2015 iar in 2017 am primit prima citatie, urmatoarea in 2018 si ultima acum in 2023. Practic de la ultima citatie s-au scurs 5 ani. Ei au inceput actiunea de executare silita din nou dupa 5 ani.
Ideea este urmatoarea: ei pot incepe executarea silita si peste 10 ani daca atunci constata ca au ce executa silit ( aveti salariu, un bun pe numele dvs....).
Prescriptia opereaza dupa 3 ani dar nu din oficiu, trebuie sa o invocati dvs. in fata instantei...