Buna ziua. CE TREBUIE FACUT pentru a schimba destinatia unui imobil care acum figureaza la fisc ca <spatiu comercial> pentru care ni s-a calculat retroactiv un impozit si cu penalizari din 2018 pana in martie 2023?
In anul 2022 eu am mai cerut un certificat fiscal unde imobilul figureaza cu <TOTAL VALOARE IMP.CLADIRE 6872.00LEI.>
Acolo nu mai este spatiu comercial din 2005 firma a fost inchisa in acelasi an,
Din 2005 pana in martie 2023 am platit un impozit de 7lei pe imobil (TOTAL valoare impozabila cladire 6872.00LEI ). CONFORM CERTIFICAULUI FISCAL PE CARE L-AM OBTINUT IN 2022.
Acum umbland sa scot din nou un certificat fiscal pentru a incepe succesiunea dintr-o data apare <spatiu comercial> total valoare impozabila cladire se ridica la 19375.20lei conform legii X SI HOTARARII Y.
Daca legea s-a schimbat in 2016 nu era normal ca fiscul sa anunte? Noi am platit in fiecare an impozit cum ni s-a cerut.
Avem o autorizatie de constructie din 2004 si un MEMORIU TEHNIC unde este specificat <spatiu comercial>
CE TREBUIE FACUT PENTRU A SCHIMBA DESTINATIA IMOBILULUI CA SA PLATIM UN IMPOZIT CA SI PANA ACUM SI SA PUTEM FACE SUCCESIUNEA?
Un spatiu comercial care a fost construit in vederea acestei destinatii este posibil sa aiba o structura / compartimentare care sa nu permita transformarea ulterioara in locuinta, chiar daca sunteti dispus sa faceti aceste demersuri.
Initial este necesara documentatia legala a imobilului =schite, planuri, memoriu tehnic, acte de proprietate, extras carte funciara -,documente necesare pentru obtinerea certificatului de urbanism pentru schimbare destinatie, de la primarie. serviciul de urbanism din cadrul primariei teritoriale
Dupa obtinerea certificatului pentru schimbarea destinatiei, modificarea trebuie inregistrata si la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, in cartea funciara a imobilului.
In lipsa notarii in cartea funciara, schimbarea nu opereaza, nu este opozabila tertilor.
Multumesc pentru raspuns.
Am inceput demersurile pentru succesiune. In urma discutiei cu d-na notar imobilul nu intra acum la succesiune. Ne face act comun pentru teren din care reiese ca suntem mostenitorii (eu si fratele) si dupa aceea sa putem face actele pentru imobil sa nu mai apara ca spatiu comercial.
Pentru imobil nu trebuie facuta nici o transformare. Este o singura camera de 36mp, pe care o folosim ca magazie.
Actele pe care le avem acum: Ordinul prin care a fost atribuit terenul,
- autorizatie de construire din 2004(valabila 12 luni),
-documentatie ptr. inscrierea in cartea funciara-propunere lotizare
borderou, memoriu tehnic din care reiese<In incita corpului de proprietete se afla edificata cladirea ^SPATIU COMERCIAL^ care este o cladire parter ce are o suprafata construita de 36mp: are fundatii din beton armat, are zidarie din BCA, invelitoare tabla.
SCHITA TERENULUI
PLAN INCADRARE ZONA
PLAN AMPLASAMENT SI DELIMITARE A CORPULUI DE PROPRIETATE-PROPUNERE DE LOTIZARE
PLAN DE AMPLASAMENT SI DELIMITARE A BUNULUI MOBIL-PROPUNERE DE LOTIZARE
SCHITA BUNULUI IMOBIL
FISA CORPULUI DE PROPRIETATE
si o hartie de la ANCPI din care reiese ca TERENUL INTRAVILAN este inscris in cartea funciara.
contractele de vanzare cumparare
TOATE ACESTE ACTE SUNT PE NUMELE TATALUI SI MAMEI.