avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari. Ce poate inchiria un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari. Ce poate inchiria un proprietar di ...

Asociatie de proprietari.
Ce poate inchiria un proprietar di partile comune ale unii imobil pri contractul de inchiriere?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:05, 4 Mai 2023
Nimic, sunt parti comune, proprietarul inchiriaza doar proprietatea individuala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
art. 38, alin.2/Legea nr. 196/2018.
„Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori“,

art. 43, alin 1,2,3
„părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari. Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună“
,

Conform Legi nr. 196/2018 spațiul/partea comuna, aparţine tuturor proprietarilor. ,care in cazul cand se solicita inchirierea unei cote parti din partea comuna au dreptul sa isi dea sau nu acordul pentru inchiriere-respectiv schimbarea destinatiei
art. 36
„Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens“,

Pe scurt ce doriti dv sa inchiriati :
In fata apertamentului, pe casa scarii exista un spatiu de 3,5x1,5m, ca si cap de scara (etaj 4), pe care as dori sa il inchid cu grilaj sau perete.

www.avocatnet.ro/forum/discu...
se poate doar in felul urmator:
Faceti cu forta un fel de inchidere(grilaj sau perete si asociatia va someaza sa il eliberati si pana la eliberare va pune chirie cat vor ei.
Asta e singura modalitate sa il inchiriati. Si dupa aia va baga la plata si readucerea la stadiul initial si asta poate fi ditamai suma. De exemplu poate aveti noroc si va puneti o gresie in caz ca nu va place cea existenta si la sfarsit ca nu mai gasiti la fel o platit toata de sus pana jos.

Raspunsul inocentei se refera la uscatorii , ghene etc pe care locatarii stabilesc ca le inchiriaza.
Altceva la ce va ganditi dv aveti mai sus raspunsul "NIMIC din ce doriti dv nu se inchiriaza"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părțile comune ? Fuica Nicusor Fuica Nicusor Am un fișet (metalic),de 28 ani la ghena de gunoi etc. 3 al unui bloc de 8 nivele și nu sunt singurul mai sunt la alte nivele , eram ca o familie , cand o ... (vezi toată discuția)
Uscatoria de la bloc mihaela_alexandra_26 mihaela_alexandra_26 Buna ziua! Am si eu o întrebare referitoare la folosirea uscătoriei. In apartamentul in care locuiesc nu am balcon, nici posibilitatea de a face unul (stau ... (vezi toată discuția)
Acord vecini inchiriere spatiu comun c0st3l c0st3l Buna ziua, Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest ... (vezi toată discuția)