Directorul institutiei se considera hartuit moral de unul dintre membrii consiliului director (CD). Ca urmare il da in judecata pe membrul CD si da in judecata si institutia, iar instanta ii da partial castig de cauza in sensul ca obliga institutia la plata unor daune morale + cheltuieli de judecata catre director. In paranteza fie zis, instanta nu il obliga pe membrul CD sa plateasca nimic.
Intrebarea mea e: ce poate face institutia ca sa nu mai plateasca anapoda daune morale catre director? Banii aia sunt bani castigati de angajati, angajatii n-au nicio legatura cu procesul si nu inteleg de ce ajung ei in felul asta responsabili pentru plata de daune morale catre director. In plus juristul institutiei e prieten cu directorul, deci nu prea vad cum institutia s-ar mobiliza sa faca recurs. Se poate spune ca institutia e responsabila pentru implementarea unor masuri de prevenire a hartuirii la locul de munca, dar dupa capul meu chiar directorul ar fi trebuit sa dispuna implementarea unor astfel de masuri in caz ca ele nu exista. Poate face sindicatul ceva?
Codul Muncii
Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
...
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
...
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
daca s-a pierdut procesul , va trebui sa plateasca...Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei.
Multumesc pt raspuns.
Deci daca inteleg bine institutia trebuie sa incerce sa recupereze banii de la persoana care in cele din urma o sa piarda procesul - ori membrul CD, ori directorul.
Exista un astfel de regulament intern, insa ma nedumireste f. ca directorul a dat in judecata si pe membrul CD, si institutia, si in plus si CNCD. Toti 3 figureaza ca parati in proces. As fi inteles daca l-ar fi dat in judecata doar pe membrul CD - incasa despagubiri direct de la el - sau doar institutia - incasa despagubiri de la institutie si dupa aia institutia ii recupera de la membrul CD. Partea legata de CNCD nu ma intereseaza in mod special (desi ma rog, nici de ce figureaza si CNCD ca parat nu inteleg). Nu zic ca n-ai voie sa dai in judecata pe cine vrei tu insa toata povestea asta mi se pare mai degraba o strategie de a scoate niste bani. L-am vazut pe director stand de vorba cu CD si am ajuns sa le plang alora de mila, desi nu eram deloc inclinat in directa asta, plus ca a cerut niste sume institutiei de mi-a stat mintea in loc. Deci am indoieli mari legate de temeinicia acuzatiilor de hartuire. Nu "tin" nici cu unul, nici cu altul, vroiam doar sa vad daca exista o modalitate de a scoate institutia de la mijloc pt ca ma tem ca nu o sa recupereze niciodata banii. Se pare ca nu exista.
Pt ca institutia "nu a luat toate măsurile necesare pentru stoparea oricăror acte de hărţuire morală la locul de muncă", Nu prea inteleg ce masuri lipseau (camere de luat vederi? Paznici? Sunt obligatorii astfel de masuri?) si nici nu am fost prezent la incident. Mi se pare 'interesant" insa ca directorul a cerut institutiei daune morale de cateva zeci de mii de euro, cu atat mai interesant cu cat persoane prezente mi-au spus ca nici pomeneala de vreo hartuire, ala a cerut doar niste rapoarte mai detaliate. Ce e drept, tribunalul nu i-a acordat decat cateva zeci de mii de lei.
Ma intreb insa: daca lipseau niste anumite 'masuri necesare pt stoparea oricaror acte de hartuire", nu era chiar directorul responsabil pt implementarea unor astfel de masuri? Daca managerul unui restaurant aluneca si cade in fund pe podeaua uda a restaurantului da in judecata restaurantul pt ca nu a luat toate masurile necesare pt protectia clientilor? Nu inteleg...
hotumattua
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
În România mulți sindicaliști confundă calitatea de "angajat" cu cea de "acționar"; credeam că am depășit momentul "triplei calități a oamenilor muncii" . Deci banii nu sunt "câștigați de angajați" ci de către entitatea economică respectivă, dacă cumva fiind instituție, ziceți dvs., nu primește niște bani de undeva, buget eventual. Iar responsabilă de gestionarea banilor este instituția, ea trebuie să ia măsuri de recuperare a daunelor de la cei vinovați. Iar justiția se pronunță pe o cerere, nu face anchete extinse pentru stabilirea unor vinovății.