avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Responsabilitate plata daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Responsabilitate plata daune morale

Directorul institutiei se considera hartuit moral de unul dintre membrii consiliului director (CD). Ca urmare il da in judecata pe membrul CD si da in judecata si institutia, iar instanta ii da partial castig de cauza in sensul ca obliga institutia la plata unor daune morale + cheltuieli de judecata catre director. In paranteza fie zis, instanta nu il obliga pe membrul CD sa plateasca nimic.

Intrebarea mea e: ce poate face institutia ca sa nu mai plateasca anapoda daune morale catre director? Banii aia sunt bani castigati de angajati, angajatii n-au nicio legatura cu procesul si nu inteleg de ce ajung ei in felul asta responsabili pentru plata de daune morale catre director. In plus juristul institutiei e prieten cu directorul, deci nu prea vad cum institutia s-ar mobiliza sa faca recurs. Se poate spune ca institutia e responsabila pentru implementarea unor masuri de prevenire a hartuirii la locul de munca, dar dupa capul meu chiar directorul ar fi trebuit sa dispuna implementarea unor astfel de masuri in caz ca ele nu exista. Poate face sindicatul ceva?

Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2023
Minitauru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:56, 13 Mai 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte pe scurt, nici sindicatul, nici angajații nu au ce să facă, pentru că sunt terți față de.obiectul cauzei. Puteau să încerce o intervenție în nume propriu sau accesorie poziției uneia din părți, deși nu prea văd pentru ce motive, dar asta trebuia făcut în fața instanței de fond înainte de pronunțare.

În rest, Codul civil reglementează răspunderea civilă a comitentului (în acest caz entitatea juridică) pentru fapta prepușilor săi (în speța de față membrul CD care ar fi comis presupusa hărțuire). Este o procedură obișnuită ca reclamantul să-i cheme în judecată în solidar atât presupul făptuitor cât șin entitatea comitent, pentru ca ulterior să poatè executa silit pentru întregul cuantum al daunelor primite și cheltuielilor de judecată sau pentru o parte din acestea, după cum va considera el, pe oricare dintre pârâți. Cum se reglează apoi între ei pârâții amiabil sau prin acțiune în regres nu e treaba reclamantului.

Dacă aveți suspiciuni că directorul și juristul au fost înțeleși, pentru asta puteți să vă.adresați către comisia de disciplină, dacă aveți una permanentă, sau pe cale ierarhică către conducere sau entitatea care tutelează instituția la care lucrați. De asemenea, în funcție de gravitatea faptelor, puteți face o plângere penală.
@ Al. Surcel ok, multumesc
Poate ar trebui înlocuit atât Directorul, membrul CD cât și juristul. E ceva anormal sa se întâmple așa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca intre angajator si jurist oanaportar oanaportar Aceeasi situatie privind acordarea in continuare sau neacordarea din 01.01.2018 a sporului de conditii vatamatoare este si la serviciu la fratele ... (vezi toată discuția)
Castig la discriminare iosif.kramar iosif.kramar In urma unei plangeri la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii am obtinut un avertisment. Avocata spune ca as putea cere la Tribunal daune de la fostul ... (vezi toată discuția)
Discriminare lider sindicat sindicalistul sindicalistul sunt lider sindical - datorita faptului ca solicit respectarea CCM incheiat la nivel de unitate sunt hartuit - mutat dintr-un birou in altul : impiedicat la ... (vezi toată discuția)