avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare CMTEB fara acordul Asociatiei de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare CMTEB fara acordul Asociatiei de Proprietari

Buna ziua,
Va rog sa ne indrumati in urmatoare chestiune:
In cadrul Asociatiei de Proprietari a condominiului in care locuim (Bucuresti), un solicitant nu a primit acordul asociatiei si a vecinilor limitrofi cu privire la debransarea de la incalzirea centralizata asigurata de CMTEB.
A actionat in instanta Asociatia, vecinii si CMTEB si a pierdut procesul, fiind nevoit sa plateasca si toate cheltuielile ocazionate de aceasta actiune.
A facut rapid acest lucru, dar si-a montat centrala termica murala (fiind debransat anterior de la reteaua comuna de gaze) si s-a debransat si de la caloriferele din propria locuinta. Mai mult, interventia asupra retelei termice interioare comune (eliminarea vasului de expansiune, modificarea traseului unor tevi in locuinta) a facut ca anumite coloane, implicit anumite calorifere din locuintele de la etajele inferioare sa nu mai poata fi incalzite.
Va rugam sa ne orientati cu privire la demersurile posibile/recomandabile ce pot fi intreprinse pentru a-l determina/forta sa readuca instalatia la starea initiala, precum si catre ce institutii abilitate in domeniu sa ne adresam pentru sprijin/corectie.
Multumim pentru orice comentariu/recomandare
Cel mai recent răspuns: simon bolivar , utilizator 14:03, 16 Mai 2023
Tot in instanta consider ca ar trebui sa mergeti si dvs.
Modificarile trebuiau facute in urma unui proiect tehnic care sa nu afecteze si vecinii dar fie nu a avut acel proiect, fie a fost facut prost, fie nu a fost respectat...

Puteti incerca si cu o plangere la ISCIR si ANRE, distribuitorul de gaz, furnizorul de caldura si apa calda-CMTEB dar nu cred ca va pot ajuta...

L nr 196/2018
Art. 29. – (1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.
Situatia este stupefianta.
In Romania democratica drepturile unei comunitati sunt ignorate de catre o persoana care poate face ce vrea la ea in casa unde este „proprietara”.
Este foarte probabil ca societatea romaneasca doreste fragmentarea si instrainarea cetatenilor sai, apelurile catre Primarie, ANRE, CMTEB primind un raspuns cvasi-unanim: chemati personajul in instanta.
Si ce se va intampla dupa un proces lung si costisitor?
Va soma cineva proprietarul sa refaca instalatia, DAR va urmari cineva realizarea acestei sentinte?
Ma indoiesc.
Oricum, pana atunci, unii dintre ceilalti proprietari, care au fost impiedicati pana acum de existenta acelor acorduri sa se debranseze, isi vor reconsidera pozitia, fiind deja anuntate debransari in serie ...
Vorba unuia ... „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” ...
Mai jos, public raspunsul ChatGPT la aceeasi intrebare:
"În primul rând, este important să verificați regulamentele interne ale asociației de proprietari și actele normative aplicabile pentru a determina ce opțiuni de acțiune aveți disponibile. În general, puteți avea următoarele opțiuni:
1. Contactați proprietarul apartamentului și încercați să ajungeți la o înțelegere amiabilă. Este posibil ca el să nu fi realizat că modificările pe care le-a făcut au afectat confortul de locuire al vecinilor săi, iar o conversație civilizată poate ajuta la rezolvarea problemei.
2. Dacă conversația amiabilă nu a dus la nicio soluție, puteți să-l notificați pe proprietarul apartamentului cu privire la faptul că modificările sale au afectat confortul de locuire al vecinilor și îi puteți cere să restaureze instalarea la starea inițială. În acest caz, este important să aveți o documentație clară și precisă cu privire la modificările făcute de proprietar, care arată modul în care acestea au afectat rețeaua termică interioară comună.
3. Dacă proprietarul refuză să restaureze instalarea la starea inițială, puteți solicita ajutorul autorităților competente, cum ar fi Agenția Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care are rolul de a reglementa furnizarea, transportul și distribuția de energie termică. ANRE poate verifica dacă proprietarul a respectat reglementările în vigoare și poate impune sancțiuni dacă se constată încălcări.
4. Dacă niciuna dintre aceste opțiuni nu funcționează, puteți lua în considerare acțiuni legale. În acest caz, este important să aveți un avocat specializat în dreptul asociațiilor de proprietari și să adunați dovezi adecvate care arată modul în care proprietarul a afectat rețeaua termică interioară comună și confortul de locuire al vecinilor.
În orice caz, este important să acționați rapid și să fiți cât mai bine documentat pentru a putea apăra drepturile dumneavoastră și ale celorlalți proprietari de apartamente din bloc."


Vi se pare familiar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare 2021 cmteb, cu sau fara proiect ? pentru deconectarea ... Victor__B Victor__B Debransare 2021 CMTEB, cu sau fara proiect ? Pentru deconectarea unui apartament din condominiu (de la CMTEB- energie termica), este suficient daca respect ... (vezi toată discuția)
La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)