avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Lucrez la o companie detinuta majoritar de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Lucrez la o companie detinuta majoritar de statul ...

Buna ziua!

Lucrez la o companie detinuta majoritar de statul roman.
Conform Contractului colectiv de munca am dreptul sa imi decontez naveta dintre localitatea de domiciliu si locul de munca, naveta efectuata cu masina personala. Pentru acest decont, conform CCM, sunt necesare:
-copie talon (masina trebuie sa fie pe numele meu)
-o cerere tip
-bonurile de combustibil in original.

Este angajatorul indreptatit din punct de vedere legal sa imi ceara in fiecare luna kilometrajul masinii?
Poate sa imi ceara sa imi verifice masina (proprietate personala), sa imi verifice personal kilometrajul sau sa imi ceara poze cu kilometrajul masinii?
Poate sa ceara de la RAR cati km are masina in momentul in care se face ITP-ul?
In CCM nu este specificat nimic despre kilometrajul masinii.

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Mai 2023
vlad.munteanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: topfinmanagement , utilizator 11:28, 13 Mai 2023
Buna ziua.
Va raspund in calitate de consultant fiscal.
Astfel, pentru a nu fi considerate avantaje de natura salariala, aceste cheltuieli cu transportul angajatilor la / de la locul de munca trebuie sa fie bine definite si reglementate de catre angajator.
In Codul Fiscal avem urmatoarea prevedere :
"4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern."
Dupa cum se poate observa apare necesitatea definirii acestora prin contractul de munca si regulamentul intern.
Angajatorul poate si subliniez cuvantul poate, sa ceara orice documente sau dovezi care sa ateste faptul ca sumele respective sunt reale si au la baza o cheltuiala reala efectuata de catre angajat pe care el sa o deconteze.
De ce ? Simplu - ANAF cand vine in control poate reinterpreta orice operatiune economica care nu este corect justificata.
Va intrebati daca angajatorul incalca regulamentul GDPR? Ei bine nu il incalca intrucat sunt informatii care nu se refera la persoana vizata ce la un bun. Aceste informatii sunt detinute si de catre RAR prin efectuarea inspectiilor tehnice periodice.
Daca angajatorul specifica in regulamentul intern aceasta obligatie a angajatului, nerespectarea acestei obligatii duce la anularea acordari acestor sume.
Practic e la latitudine dvs. sa oferiti dovezi ca sa beneficiati de aceste sume.

Cu stima Marius Verigoi
Ultima modificare: Vineri, 12 Mai 2023
topfinmanagement, utilizator
Sunt de părere că exagerați aducând în discuție reinterpretarea, cum îi spuneți dvs. reîncadrării cheltuielilor cu transportul. Nu e prevăzut niciunde nimic în plus față de documentele care sunt trecute în CCM-ul userului, nu există motiv de reîncadrare.

Apoi, dreptul la decontare nu este însoțit de obligația de a veni cu mașina personală. Poate veni cu ce dorește - gratis cu alt coleg, cu trenul sau cu taxiul, dacă își permite. Atâta timp cât are mașina în proprietate și domiciliază unde a declarat are și dreptul de a beneficia de decontare.

Va intrebati daca angajatorul incalca regulamentul GDPR?

Nu se întreabă :) N-a adus în discuție GDPR.

Daca angajatorul specifica in regulamentul intern aceasta obligatie a angajatului, nerespectarea acestei obligatii duce la anularea acordari acestor sume.

Nu e specificat acum, ar fi spus asta, și dacă ar face-o ar fi prevedere suplimentară față de legislația fiscală, deci ilegală.

vald.munteanu, nu știu ce să vă spun să faceți ca să determinați angajatorul să nu vă mai ceară ce spuneți.
Cred, însă, că dacă ați refuza să îi dați pozele și nu v-ar da decontul, ați putea să sesizați ITM-ul că nu se respectă CCM-ul. Nu ar putea să-l oblige, asta doar prin instanță se poate, dar e posibil să i se explice că, atâta timp cât în CCM nu e prevăzut ce cere, nu are dreptul să o facă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua.

O sa va rog sa cititi articolul publicat in sectiunea Contabil si Fiscal de catre doamna redactor Ioana Elena Secu..
www.avocatnet.ro/articol_637...

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaie de parcurs, faz emanuela73 emanuela73 va rog sa-mi spuneti daca o firma de inchiriere masini trebuie sa intocmeasca foaie de parcurs, cum se completeaza, daca trebuie trecut si kilometrajul ... (vezi toată discuția)
Decont cheltuieli salariat cu transportul adax adax Daca eu fac naveta cu masina mea personala la circa 100 Km cum imi poate deconta firma angajatoare bonurile de benzina conform ultimelor reglementari in ... (vezi toată discuția)
Decontare transport - combustibil have have Va rog sa-mi spuneti care sunt criteriile de decontare a transportului, respectiv a combustibilulului in cazul in care fac naveta intre localitatea de ... (vezi toată discuția)