avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cabinet medical individual
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cabinet medical individual

Buna ziua. Doresc sa imi infiintez un CMI-cabinet medical individual . Va rog sa ma lamuriti in privinta taxelor si impozitelor pe care le voi avea de plata la stat. Spatiul cabinetului il voi folosi in regim de comodat de la o persoana fizica. Voi putea deduce cheltuielile cu curentul, apa si gazele ? Cand voi plati taxele si impozitele la stat (lunar sau anual) si in ce procente ? Pot sa fiu eu angajatul cabinetului sau am nevoie de angajati ? Va rog ajutati-ma cu raspunsuri legat de taxele si impozitele datorate de un cmi chiar si in afara intrebarilor puse de mine . Ma intereseaza tot ce am de plata ! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sanda2902 , utilizator 12:51, 11 Mai 2023
Veți avea de plătit impozit pe venit pe CMI și pentru ca va trebui sa aveți angajata o asistenta (dacă doriti) cu contract individual de munca, veți plăti impozitele aferenta salariului respectiv. Cheltuielile cu acel contract de munca sunt deductibile în contabilitatea CMI.
CMI îl veți inregistra ca sediu la adresa dumneavoastră de domiciliu și ca punct de lucru efectiv la adresa unde veți activa cu pacienții.
Deci va înregistrați cabinetul și apoi va faceți contracte cu furnizorii de apa, lumina, gaze, telefonie pe CMI și veți putea sa deduceti cheltuielile aferente în contabilitatea CMI.
Tot după inregistrare cabinetului puteți sa faceți și lucrări de reparații, amenajare spatiu, dotare cu mobilier specific luate cu facturi pe CMI. Nu faceți nimic înainte si nici fara facturi pentru ca nu veți putea deduce cheltuielile în contabilitatea CMI.
Mai ales din momentul când va întra în vigoare contractul de munca cu angajata, e foarte bine sa începeți sa colaborați direct cu c-un contabil autorizat membru ceccar.
În mare, impozitele de platit la stat la un venit salarial sunt 41,5%.
Pentru CMI impozitul pe venit este de 10% aplicat la venitul net adică la diferenta dintre total anal încasări - total anual plăti deductibile făcute.
Va multumesc pt raspuns. Mai am o intrebare cu privire la plata CAS si CASS pe venit. Am auzit ca in afara celor 10% impozit, as mai avea de plata
sanatate si asigurari sociale pt 12 sau 24 salarii. Ma incadrez cu salariul asistentei in cele 12 salarii, sau se mai adauga si la impozitul pe venit ? Taxele acestea se platesc lunar sau o data pe an ?



Declaratia unica și taxele pentru CMI se platesc anual.
Ca sa vedeți dacă trebuie sa plătiți contributii la CMI trebuie sa sa comparați venitul net calculat cum v-am scris în primul răspuns cu plafonul acelor salarii minime. Deci asta veți vedea an de an dar la inceput nu va fi cazul.
Am inteles. Va multumesc mult de tot ! Multa sanatate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite datorate de un cmi sanda2902 sanda2902 Buna ziua. Fiind medic specialist dar neavand post in spital, sunt nevoit sa imi fac cabinet medical individual. Va rog sa ma lamuriti in privinta taxelor si ... (vezi toată discuția)
Cont si card cabinet medical oms oms Sunt angajat la firma x si am si un cabinet prin care ofer consultanta la alte firme. Zilele trecute mi-am facut un cont la o banca pe cabinetul medical (sa ... (vezi toată discuția)
Asociatul unic si firma florens florens Buna seara. Sunt asociat unic la o firma pe care am inffintat-o si muncesc la ea si am venturi si cheltuieli , rog colegii in materie de legislatie contabila ... (vezi toată discuția)