avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imposibilitate plata datorii SRL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imposibilitate plata datorii SRL

Se da urmatoarea situatie:
Am un SRL iar in ultimele 2 luni nu au mai fost vanzari, de aici posibila imposibilitate de plata a salariilor si a facturilor. (Probabil din cauza situatiei economice)
Am un angajat part-time pe 3000 RON, si eu sunt salariat insa nu imi voi plati salariul propriu.
Sunt niste datorii la stat salariale de luna trecuta (aprox. 4000-5000 RON) si urmeaza sa vina si luna asta.

As avea cateva intrebari:
- Se pot amana salariile pana isi revin vanzarile?
- Ce se intampla daca nu se mai poate achita facutra de la firma de contabilitate?
- Imi pot "anula" propriul salariu de luna asta? (Si sunt urmari grave in cazul asta?)
- Se poate deschide procedura de insolventa?
- Pot avea raspundere personala?
- Insolventa implica costuri?
- Dupa ce reusesc sa ii platesc salariul angajatului, ii pot suspenda contractul de munca temporar pana isi revine firma?
- Ce optiuni am?

Multumesc anticipat tuturor, sunt destul de ingrijorat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:19, 16 Mai 2023
Poate ar trebui sa detaliați și obiectul de activitate al firmei ca să se vadă cam de unde ar putea proveni incasarile.
Dacă e vorba de un SRL și dumneavoastra sunteți asociat și reprezentantul firmei (administrator) in acte, puteți sa lucrați pe firma și fără contract de munca.
Da, va puteți inchide imediat contractul de munca pentru dumneavoastră și cealaltă persoana, și sa lucrați în continuare cu firma în speranța găsirii de clienți și de venituri. Nu trebuie sa lăsați sa treacă timpul.
Nu trebuie închis contractul de munca decât după plata ultimului salariu ci puteți sa-l închideți acum pe loc și restul din ce vai are de incasat angajatul sa i-l plătiți poate în doua, trei săptămâni, după putință.
Cu datoriile rămâne sa le plătiți când s-o putea.
Achitarea facturilor catre furnizori (printre alții firma de contabilitate), trebuie sa negociați. Poate nemaiavând asa multa activitate va vor lua un tarif mai mic sau pe perioada asta, neavând nici contracte de munca cu o contabilitate mai complicata, o sa va țineți personal evidenta si reziliati colaborarea cu firma de contabilitate pentru câteva luni pana va reveniți.
Răspundere personala apare doar dacă sunt fapte penale imputabile dumneavoastră ca administrator/asociat și care au dus la ajungerea firmei în starea respectiva și neplatirea datoriilor.
Ultima modificare: Luni, 15 Mai 2023
george-neagu, moderator
- Se pot amana salariile pana isi revin vanzarile?


Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.


- Imi pot "anula" propriul salariu de luna asta? (Si sunt urmari grave in cazul asta?)


Anularea uniui salariu nu exista in legislatie .. fie va incetarti c.i.m., fie va treceti in concediu fara plata, situatie in care nu se plateste salariu.


- Se poate deschide procedura de insolventa?


Legea nr.85/2014, mentioneaza doua situatii in care se poate intra in insolventa:
- insolventa debitorului se prezuma: daca debitorul nu si-a platit datoria fata de creditor timp de 60 de zile dupa termenul scadent;
- insolventa este iminenta: daca se dovedeste ca debitorul nu va reusi sa plateasca la scadenta datoriile pe care le are, cu resursele banesti disponibile la data scadentei.


- Pot avea raspundere personala?


Formele răspunderii juridice a administratorilor
[ link extern ]

[ link extern ]

- Insolventa implica costuri?


Toate cheltuielile aferente procedurii instituite prin lege, inclusiv cele privind notificarea, convocarea şi comunicarea actelor de procedură efectuate de administratorul judiciar şi/sau de lichidatorul judiciar, vor fi suportate din averea debitorului, (art. 39 din Legea nr. 85/2014). în lipsa disponibilităţilor în contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare.


- Dupa ce reusesc sa ii platesc salariul angajatului, ii pot suspenda contractul de munca temporar pana isi revine firma?


Nu exista suspendare temporara ... puteti sa il trimiteti in somaj tehnic , situatie care implica costuri din partea angajatorului , il puteti trimite in somaj sau cu acordul lui il puteti trimite in CFP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator firma doiina doiina sunt administrator si asociat intr-o firma cu datorii catre stat,dar nu m-am ocupat personal de problemele firmei ,nu am avut nici profit,doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Se poate intra in insolventa nixnix nixnix buna seara poate ca o firma sa intre in insolventa daca mai are un angajat .patronul la care lucrez spune ca nu imi da salariu pt ca oricum va cere ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite iunana iunana Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. Angajatii unei firme care este o televiziune locala ne aflam in fata unei situatii ... (vezi toată discuția)