avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dacă angajatorul nu are producție este corect ca eu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dacă angajatorul nu are producție este corect ca eu sa stau ...

Dacă angajatorul nu are producție este corect ca eu sa stau acasă din zilele de concediu de odihnă? Nu ar trebui sa fiu în șomaj tehnic?Sau o alta varianta? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 19:21, 15 Mai 2023
Exista varianta somajului tehnic, asa cum exista varianta CO sau CFP.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avem un articol pe site care tratează problema concediilor obligatorii (cu sau fără plată) când angajatorul are activitatea redusă și dă soluții legale pentru angajatori, nu obligarea angajatului să își concediu în afara perioadei deja planificate:

Prima variantă este prevăzută de art. 53 alin (1), cu respectarea dispozițiilor alin (2) – „Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”, pentru că avem în vedere o reducere sau întrerupere temporară.

A doua soluție la îndemâna angajatorului este prevăzută de art. 122 alin (3) din Codul muncii - în perioada în care activitatea este redusă, angajatorul poate acorda zile libere plătite, acestea putând fi compensate cu orele suplimentare care vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Diferența dintre cele două soluții prevăzute de Codul muncii este evidentă: în primul caz, angajatorul va achita 75% din salariu și zilele respective vor fi evidențiate corespunzător, iar în cel de-al doilea, salariații vor beneficia de salariul integral, iar munca suplimentară pe care o vor presta în următoarele 12 luni va compensa, pentru început, zilele libere plătite primite.

www.avocatnet.ro/articol_631...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Covid-19 concediu de odihna reportat GabirielaM GabirielaM Poate angajatorul să-și oblige salariații să efectueze concediul de odihnă reportat din anul anterior (2019) in situatia actuala de stare de urgenta? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic sau concediu? valicu23 valicu23 Buna ziua, Situatia este urmatoarea: Intr-o firma cu aprox 100 angajati trebuie sa incetam activitatea 10-14 zile. Am persoane care mai au concediu de ... (vezi toată discuția)
Inchidere firma pe perioada vacantei Patience Patience Buna ziua, Cum se procedeaza corect daca societatea doreste ca activitatea sa fie suspendata pe o perioada data, de exemplu pentru vacanta de ... (vezi toată discuția)