avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Bună seara,de câteva zile întâmpin o problema la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Bună seara,de câteva zile întâmpin o problema la serviciu. Lucrez ...

Bună seara,de câteva zile întâmpin o problema la servici.Lucrez de aproximativ 5 ani într.o firma privata o fabrica de perii de sarma ,unde sunt încadrată ca ambalator manual.Mi sse cere pe secția unde sunt sa lucrez și la aparatul de sudura și la tampon ceea ce presupune noxe de la aparatul de sudura ,iar de la tampon lucrând cu vopsea și diluant.In primul an de servici am lucrat cam 6 luni numai pe aceste doua aparate și având piatra la fiere am căpătat o sensibilitate la lucru cu diuanti și noxele emanate,chiar și cu masca de protecție.la acel timp conducerea unității a înțeles și ma mutat pe alte mașini.doi ani de zile am întrat în maternal .reintorcandu.ma la munca tot pe același post de ambalator manual.In acest timp după sarcina m.am îmbolnăvit de diabet gr2 și gusa polimodulara.iar în urma cu 2 luni am avut și covid.Noua conducere și noul șef de schimb mi.a făcut referat ca nu vreau sa lucrez mai departe pe tampon și sudura,eu explicându.le probleme de sănătate și cerând sa lucrez ca operator prese ceea ce am făcut și pana acum nicidecum pe postul pe care sunt încadrată.Deci eu de aproape 4 ani nu am mai lucrat în acel loc ,dar acum mi se cere acest lucru iar eu nu pot.Acum conducerea a luat hotărârea de a întra într.o comisie de auditoriu pentru a aplica situația pe motiv ca nu ma supun ordinului și ca nu exista nimic la dosarul lor,deși la medicul de familie și la doctorița unității este scris în dosarele dumnealor.Ei doresc sa le scriu un memoriu și sa explic scris.Sau dacă nu doctorița de medicina munci de la Suceava ma trimite la clinica de medicina muncii din Iași.intrebarea mea este:1este bine sa dau în scris ceva sau ce ma sfatuti sa fac în acest auditoriu?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:26, 16 Mai 2023
Pentru fiecare loc de munca, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, emite fisa de aptitudine pentru lucrator, in baza listei cu riscuri profesionale emisa de angajator. Fisa de aptitudine este document obligatoriu pentru angajator.
Daca sunteti angajata ambalator manual si nu aveti pregatire profesionala de sudor, nu puteti presta activitatea de sudura si nici angajatorul nu va poate impune prin fisa de post.
Nu trebuie sa dati nimic altceva in scris, doar sa notificati angajatorului respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
-art.8 (5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-art. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Cereti medicului sa va puna la dispozitie dosarul dvs. medical pentru a va informa ce contine acesta.
Orice ordin primiti de la superiori, cereti sa vi se dea in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre situatia creata.
Daca veti fi trimisa la clinica, nu ezitati se cereti angajatorului, sa respecte prevederile,
-art. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente
supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudini maryanna123 maryanna123 ca sa obtin fisa de aptitudini trebuie sa fiu trimisa direct de angajator?? (vezi toată discuția)
Fisa aptitudine daniela-claudia daniela-claudia Avand in vedere ca avem un contract incheiat cu un medic de medicina muncii, va rog sa-mi spuneti a cui este obligatia sa achizitioneze si sa completeze ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii liveomars liveomars Buna ziua, M-am angajat si mi-am facut fisa de medicina muncii la o clinica, iar angajatorul mi-a decontat costulIntre timp am ramas gravida si am anuntat ... (vezi toată discuția)