avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitate procesuală pasivă.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitate procesuală pasivă.

Vreau să chem în judecată pentru o acțiune în constatare o firmă care a fost de stat, în prezent radiată din 2007. Cine poate avea calitate procesuală pasivă, pe cine chem?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2023
etien, utilizator
Cel mai recent răspuns: etien , utilizator 16:31, 18 Mai 2023
Bună ziua,

Dacă societatea a fost radiată înseamnă că nu mai are capacitate procesuală de folosință și, ca atare, o cerere de chemare în judecată a acesteia va fi respinsă ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală (art. 40 alin. (1) C. proc. civ. coroborat cu art. 56 alin. (1) C. proc. civ.).

În acest sens, s-a pronunțat ICCJ (chiar dacă hotărârea este pe vechiul Cod de procedură civil, soluția își menține validitatea și pe noul Cod de procedură civilă) : [ link extern ]

Singura situație în care ați putea introduce acțiunea - deși este o situație mai mult ipotetică - ar fi să chemați în judecată administratorul/asociații. Repet, însă, faptul că această variantă este una ipotetică.
Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2023
Gabriel Ciurea, Avocat
Știu că o societate radiată nu mai are calitate procesuală, dar, fiind firma de stat, știu că succesorul de drept este Ministerul de Finanțe. Este vorba de o sentință care să țină loc de act autentic, trebuie să chem pe cineva în instanță, nu mă judec in contradictoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capacitatea procesuala de folosinta a agentiilor judetente a finantelor publice AndreeaAc AndreeaAc Intr-un dosar avand ca obiect contestatie la executare formulata in contradictoriu cu o Agentie judeteana a finantelor publice, instanta a invocat din oficiu ... (vezi toată discuția)
Adeverință vechime pentru pensie magdalena1957 magdalena1957 ITM nu îmi găsește statele de plată de la o firma S.A. radiată in 2002 pt adeverința de vechime la pensie,eu am ordine de plată originale care dovedesc ... (vezi toată discuția)
Dovada vechime TuguiDaniela TuguiDaniela Buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie, daca puteti,cum se poate lua de la o firma radiata dovada de vechime si de grupa.Va multumesc. (vezi toată discuția)