avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Capacitatea procesuala de folosinta a Agentiilor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Capacitatea procesuala de folosinta a Agentiilor Judetente a Finantelor publice

Intr-un dosar avand ca obiect contestatie la executare formulata in contradictoriu cu o Agentie judeteana a finantelor publice, instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a AJFP, respingand in consecinta cererea.
Potrivit HG nr. 520/2013, agentiile judetene sunt entitati fara personalitate juridica aflate in subordinea DGRFP-URILOR.
Insa, intrebarea mea este daca pot fi aplicabile in cauza disp. art 56 alin. 2 din Cod de proc. civ: "Cu toate acestea, pot sta în judecată asociaţiile, societăţile sau alte entităţi fără personalitate juridică, dacă sunt constituite potrivit legii."
Exista si o Decizia a ICCJ nr. 3502/2014 prin care se retine capacitatea procesuala de folosinta a sucursalelor institutiilor de credit (tot entitati fara personalitate juridica), care pot avea, ca atare, calitatea de parat., dispozitii care pot fi aplicabile prin analogie
Extras din Decizia 3502/2014:

"Argumentul instanţei de apel nu poate fi acceptat ca valid, deoarece există o multitudine de entităţi/asociaţii/societăţi care nu au personalitatea juridică conferită de lege, dar activează în viaţa cotidiană, se angrenează în raporturi juridice şi, potrivit prevederilor art. 41 alin. (2) C. proc. civ., pot sta în judecată ca pârâte, deci se poate afirma că au recunoscută o capacitate de folosinţă (chiar limitată), de a sta în judecată, în calitate de pârâte.

Or, dacă legiuitorul a statuat expres că „Asociaţiile şi societăţile care nu au personalitate juridică pot sta în judecată ca pârâte, dacă au organe proprii de conducere”, în mod cert, şi sucursalele, entităţi reglementate de Legea societăţilor, fără personalitate juridică, au capacitatea de folosinţă necesară pentru a sta în judecată ca pârâte."

Am interpretat in sensul in care art. 41 alin. 2 din vechiul Cod de proc. civil are corespondent art 56 alin. 2 din Noul cod
Ca atare, in speta dedusa judecatii putem retine ca Agentia jud. a finantelor publice, fara a avea personalitate juridica, are capacitate procesuala de folosinta, putand sta in instanta, in calitate de parat?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
AndreeaAc, utilizator

Alte discuții în legătură

Sucursala poate sta ca parte in instanta? cristina69 cristina69 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o sucursala fara personalitate juridica, poate sta ca parte parata in instanta si care este temeiul legal. (vezi toată discuția)
Ajutooooor michi michi firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)