avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CM program redus dupa CIC
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CM program redus dupa CIC

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri la urmatoarele neclaritati:
- Cu data de 01.02.2010 trebuie sa ma reintorc la munca dupa 1 an de CIC (baietelul are acum doar 1 an si 4 luni si este la cresa) si tinand cont de faptul ca este destul de mic am solicitat angajatorului in scris reducerea programului de lucru cu 2 ore cf. art.17 alin 1 din CCMN unic pe tara valabil 2007-2010, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (respectiv septembrie 2010). Din cate am inteles, nu voi avea un raspuns pozitiv la solicitarea mea deoarece in societate avem un CCM valabil ce nu stipuleaza nimic referitor la asa ceva. Mentionez ca nu alaptez.
1. In ce conditii se acorda de la medicul de familie CM de program redus?
2. Cum se plateste acesta ?
3. Exista alta posibilitate de a-mi reduce programul?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Mirelaa , utilizator 20:22, 28 Ianuarie 2010
de regula, o OUG are carecter de lege, iar art. 17 al OUG Nr.96/ 2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede:"Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului".
Multumesc pentru raspuns insa eu tocmai am mentionat ca nu mai alaptez.
Multumesc oricum.
Buna seara,
programul redus cu doua ore pe zi, mentionat in CCm la nivel national se aplica si intern, la companii. Pot sa adauge una sau doua ore dar nu pot sa va priveze de acest drept. Pe ce motiv au refuzat cererea?
Concediul medical se acorda in regim normal, si va fi platit in functie de codul acestuia( 75,85 sau 100% ..) . Concediul medical nu este diferentiat in functie de numarul de ore lucrat, fiindca se da pe zile, nu pe ore.
Sa zicem ca ar mai optiunea de act adiional la CIM pe 6 ore... dar, totusi, nu cred ca ar fi corect pentru d.voastra si drepturile pe care le aveti din moment ce va reintoarceti la serviciu
CCM unic la nivel national contine prevederile care va interseaza pe dvs..daca in CCM la nivel de unitate aveti prevederi inferioare acestuia,cele la nivel inferior se vor adapta acestora.

Art. 17. - (1) Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de bază şi vechimea în muncă. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, dacă activitatea unităţii permite.
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Va multumesc din suflet tuturor pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de program redus in cazul concedierii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 punctul de lucru in care activez are mai putin de 21 de angajati.in cazul concedierii pe motive ce nu tin de persoana salariatului ,beneficiez de prevederile ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru evenimente deosebite gabryela_206 gabryela_206 Ma puteti ajuta intr-o problema........peste o luna am nunta si vroiam sa-mi fac cererea pentru concediu,am inteles ca se dau 5 zile pentru casatorie,acestea ... (vezi toată discuția)