directorul magazinului mi-a spus ca nu pot beneficia de program de lucru de 4 ore intrucat puncul nostru de lucru are mai putin de 21 de angajati atat cat ar fi necesar pentru a beneficia de prevederile contractului colectiv de munca la nivel national???!!! cu acel minim un salariu compensatoriu cum ramane?
Raspuns la o intrebare pe site-ul contractdemunca.ro
Potrivit art. 74 alin. (2) si (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006, in cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, ca in cazul dumneavoastra, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare iar salariatii au dreptul, in aceasta perioada sa absenteze 4 ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Observam ca avem de-a face cu o norma imperativa. Deci este obligatoriu ca angajatorul sa acorde aceste drepturi – atat preavizul cat si reducerea programului cu 4 ore pe zi pentru cautarea unui loc de munca. Numai acordarea in cumul a orelor mentionate este la latitudinea angajatorului.
Dreptul impus de contractul colectiv de la nivel national reprezinta partea legala din orice contract colectiv de la nivel inferior. In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, potrivit art. 247 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Deci drepturile de mai sus sunt garantate fiecarui salariat din sectorul privat, in cazul in care nivelul superior al negocierii colective este cel national.
Precizam ca in cazul demisiei salariatii nu au dreptul la reducerea programului cu 4 ore pe zi pentru cautarea unui loc de munca.
CCMUNN se aplica si in unitatile care nu au 21 de angajati.
In conformitate cu art 3 alin 1 lit a) din CCMUNN;
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Deci , veti beneficia de toate drepturile prevazute in contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, adica salariu compensatoriu, program de 4 ore pe zi fara diminuarea drepturilor salariale.
Daca seful dumneavoastra nu intelege....cu siguranta instanta de judecata va intelege si veti avea castig de cauza.