Am solicitat in scris motivul ptr. care nu mi se acorda plata uni salariu compensator, in situatia desfiintari postului meu din motive de criza si am primit urmatorul raspuns;
in ceea ce priveste solicitarea dvs. de a vi se acorda drepturi banesti compensatorii ptr. restructurarea postului dvs. va comunicam faptul ca aceste solicitari nu va pot fi acordate tinand cont de urmatoarele 3 aspecte ;
a) situatia economico-financiara a societatii este precara , asta fiind si motivul restructurarii postului dvs.
b)societatea noastra nu este membra semnatara a CCMUNN pe anii 2007-2010 deoarece nu este membra a nici unei organizatii patronale.
Totodata nici salariatii societatii noastre nu sunt membri ai vreunui sindicat semnatar al CCMUNN pe ani 2007-2010
c)Codul munci in prezent in vigoare nu impune societatii noastre , in calitate de angajator ,acordarea vreunor drepturi banesti compensatorii in cazul restructurarii posturilor, iar un act conventional precum este CCMUNN pe ani 2007-2010 , nu are puterea juridica de a modifica codul munci , astfel ca prevederile din CCMUNN pe ani 2007-2010 se aplica doar partilor semnatare.
IN URMA ACESTUI RASPUNS DAT DE SOCIETATE AM SANSA DE A OBTINE DREPTURILE BANESTI CE LE-AM SOLICITAT SAU NU ?
Se pare ca angajatorul dumneavoastra nu s-a documentat foarte bine inainte sa va raspunda, Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2007-2010 , prevede: Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
1. Iata ce spune Codul muncii (si angajatorul se face ca nu vede):
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza: d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
2. Raspunsul pe care l-ati primit este ca sa va abureasca pe dvs. Nici cel care l-a scris nu crede in el.
3. Actionati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
4. Invocand CCMUNN veti castiga sigur!