avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Sotia mea decedata a vandut un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Sotia mea decedata a vandut un teren mostenit de la ...

Buna ziua. Sotia mea decedata a vandut un teren mostenit de la socri si a cumparat un altul unde m-a trecut si pe mine coproprietar. A cumparat si fiicei noastre un teren, pe numele ei. Acum fata ma ameninta ca ma da in judecata ca nu am dreptul la jumatatea mea din terenul unde m-a trecut pe acte sotia. Poate sa castige daca sotia a dorit sa fim coproprietari? eu am salariu mai mic, de paznic, si ea spune ca nu conteaza ce a zis mama ei in acte, eu nu am avut atatia bani si ar vrea sa obtina 75% din terenul acesta si sa imi dea mie bani ca pt 25%. Are sanse in instanta? nu inteleg de ce face asta, cand mor eu tot ei ii ramane.
Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2023
Gabriel Morar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Morar , utilizator 21:40, 23 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are ceva sanse sa dovedeasca ca banii pt teren proveneau de la bunici si nu ati avut nicio contributie și astfel sa rastoarne prezumtia ca era bun comun.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În realitate, dumneavoastră aveți o cotă de 62,5% și fiica una de 37,5%. Deoarece, chiar dacă terenul a fost achiziționat din bani exclusivi, proveniți din moștenire, soția v-a donat 50% din dreptul de proprietate făcându-vă coproprietar. Așa că fiica are dreptul la 75% din 50%, nu din 100%. Iar la eventualul partaj nu doar ea poate cere reducțiunea donației soției către dumneavoastră, ci și dumneavoastră puteți cere reducțiunea donației făcută de soție fiicei cu celălalt teren.

Oricum, chiar dacă aveți mijloace modeste vă trebiie avocat. Fie și unul din oficiu (simplific terminologia). Faceți cerere la Barou.
Multumesc pentru raspuns

gi-jane2 a scris:

Are ceva sanse sa dovedeasca ca banii pt teren proveneau de la bunici si nu ati avut nicio contributie și astfel sa rastoarne prezumtia ca era bun comun.

Multumesc frumos, am inteles mai bine.

Alexandru Surcel a scris:

În realitate, dumneavoastră aveți o cotă de 62,5% și fiica una de 37,5%. Deoarece, chiar dacă terenul a fost achiziționat din bani exclusivi, proveniți din moștenire, soția v-a donat 50% din dreptul de proprietate făcându-vă coproprietar. Așa că fiica are dreptul la 75% din 50%, nu din 100%. Iar la eventualul partaj nu doar ea poate cere reducțiunea donației soției către dumneavoastră, ci și dumneavoastră puteți cere reducțiunea donației făcută de soție fiicei cu celălalt teren.

Oricum, chiar dacă aveți mijloace modeste vă trebiie avocat. Fie și unul din oficiu (simplific terminologia). Faceți cerere la Barou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune (cum se imparte averea ) rotarualin rotarualin As vrea sa stiu cum se imparte averea dupa decesul unuia dintre soti . din cate am auzit si citit pe forumuri averea se imparte cam asa : sotiea ... (vezi toată discuția)
Partaj amiabil sau donatie Mircea3110 Mircea3110 Buna ziua ! In timpul casatoriei, am dobandit impreuna cu sotia o proprietate, la care suntem coproprietari. De asemenea, avem o fiica, acum ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza in acest caz. CornelCornel CornelCornel Buna ziua!in 1996 bunicul meu a cumparat o casa nationalizata si el o putea trece pe numele altuia dupa 10 ani adica in 2006.In acel an bunicul meu ia dat ... (vezi toată discuția)