avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua. Conform art. 315/NCPC, martor nu poate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua. Conform art. 315/NCPC, martor nu poate soțul, fost ...

Buna ziua.
Conform art. 315/NCPC, martor nu poate soțul, fost soț, logodnicul sau concubin;ul, intelegandu-se din text, ca nu ar fi admis, daca este citat/propus de persoana fata de care martorul are/a avut aceasta calitate.
Intrebarea mea este daca partea adversa de data aceasta ( reclamantul de ex) poate propune si este admisibil cf NCPC acest martor care are calitatea de sot/concubin pt parat. Deci daca sotul apare ca martor propus de partea adversa. Multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:40, 23 Mai 2023
Teoretic se poate textul se refera doar la rudenia cu partea care îl.propune.Problema este dacă martorul va spune ceea ce dorește partea care îl propune sa auda.nu suntem în filmele americane ...În realitate martorii dacă sunt aleși cum trebuie susțin poziția părții...
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna ziua
Multumesc pt raspuns.
In mod asteptat ca va depune o marturie pro sot, chiar daca este citat de partea adversa.
Totusi, Cf NCPC martorului i se pot adresa intrebari de catre avocatul partii propuse( parat) si chiar instanta ii poate adresa intrebari suplimentare daca se considera ca marturia nu este conforma cu anumite evenimente, fapte sau s-ar suspicia chiar a fi o marturie falsa.
Intrebarea este, in acest caz ( daca am stabiilit ca nu este ilegala citarea si nu suntem nici in filmele americane, ci in instantele din romania, unde cunoastem cum stau lucrurile in general) exista sanse ca marturia facuta sa fie “deturnata” de partea care a propus-o ca martor? ( mentionez ca nu intamplator se doreste citarea acestui martor, ci tocmai ca se stie va spune neadevaruri pe de o parte si pe alta parte, solicita impreuna cu actualul sot o chestiune vitala in raport cu un minor,, dar fara sa cunoaca nimic despre viata acelui minor). Cu alte cuvinte, este propusa ca martor, tocmai pt a demonta teza aberanta pe care a propus-o spre judecata actualul sot al “martorei” in raport cu un minor( este doar fiul lui, nu si al ei)
Va rog raspuns concret si elocvent!
Cu multumiri
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2023
colinsmarty, utilizator
Sunt fineturi juridice si nu veti obtine un raspuns adecvat situatiei concrete oentru ca pur si simplu nu cunoastem actele dosarului si dinamica relatiilor de familie, iar o incercare de a da o solutie ar fi total neprofesionista.

Cert este ca partile pot propune martorii, cei aflati in grad de rudenie pot fi audiati cu acordul partii adverse, avem juramant, avem infractiunea de marturie mincinoasa si peste toate intervine si judecatorul care poate sau nu da eficienta declaratiei martorului, aceasta putand fi inclusiv inlaturata dintre probele care conving judecatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legaturi personale minor cezar2017 cezar2017 Buna ziua, Am facut o executare silita pentru nerespectare program vizita minor.Debitorula fost somat si trebuie sa plateasca o suma de bani ca cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Apel cezar2017 cezar2017 Buna ziua, Am facut o executare silita pentru nerespectare program vizita minor.Debitorula fost somat si trebuie sa plateasca o suma de bani ca cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Proces executare silită drept de vizită. pot cere în apel respingerea cererii de audiere a minorului? cezar2017 cezar2017 Buna ziua, Am facut o executare silita pentru nerespectare program vizita minor.Debitorula fost somat si trebuie sa plateasca o suma de bani ca cheltuieli ... (vezi toată discuția)