avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Varsta standard de pensionare - continuare colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Varsta standard de pensionare - continuare colaborare

Buna ziua! Va rog frumos sa mă ajutați cu explicația urmatului articol din Codul Muncii, art. 56, alin. 4) care spune următoarele: "Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie MAXIMUM 3 ANI PESTE VARSTA STANDARD DE PENSIOANRE, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă."

Intrebari:
1. Pot continua colaborarea în baza unui CIM mai mult de 3 ani pentru un pensionar care indeplineste condiția de vârsta standard și a stagiului minim de cotizare (practic pentru cel care vine cu decizia de pensionare)?
2. "...... cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca", presupune în intervalul celor maximum 3 ani prelungire cu câte 1 an, sau după expirarea celor 3 ani, pot face prelungire a CIM-ului cu câte 1 an?
3. Atunci când un angajat îndeplinește condiția de vârsta standard și a stagiului minim de cotizare SUNT OBLIGAT sa ii încetez de DREPT CIM-ul actual, iar dacă doresc colaborarea trebuie sa ii închei un alt CIM (mai sus la același articol din codul muncii, la alin. 1, lit. c), prima parte spune ca "Contractul individual de muncă existent încetează de drept .... la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare..."?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 25 Mai 2023
1. Pot continua colaborarea în baza unui CIM mai mult de 3 ani pentru un pensionar care indeplineste condiția de vârsta standard și a stagiului minim de cotizare (practic pentru cel care vine cu decizia de pensionare)?

da, se poate.

2. "...... cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca", presupune în intervalul celor maximum 3 ani prelungire cu câte 1 an, sau după expirarea celor 3 ani, pot face prelungire a CIM-ului cu câte 1 an?

presupune în intervalul celor maximum 3 ani prelungire cu câte 1 an

3. Atunci când un angajat îndeplinește condiția de vârsta standard și a stagiului minim de cotizare SUNT OBLIGAT sa ii încetez de DREPT CIM-ul actual, iar dacă doresc colaborarea trebuie sa ii închei un alt CIM (mai sus la același articol din codul muncii, la alin. 1, lit. c), prima parte spune ca "Contractul individual de muncă existent încetează de drept .... la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare..."?

Da, se constata incetarea de drept a c.i.m. ... daca nu depune cerere de continuare, se va incheia un nou c.i.m.
Buna ziua!

La intrebarea nr. 1, mi-ati raspuns ca SE POATE continua colaborarea in baza unui CIM mai mult de 3 ani pentru un pensionar. Ma puteti ajuta si cu un argument legislativ? Practic, exista undeva vreo litera d elege care-mi da aceast aposibilitate?
Va multumesc pentru rapsuns!
Art.118 alin.1 din Legea 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - vă intreb cum procedez cu un pensionar care doreste ... Matilda Maria Matilda Maria buna ziua! Vă intreb cum procedez cu un pensionar care doreste in continuare să-și continue activitatea pe perioada nedeterminata la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta in luna ... nistor_maria2007@yahoo.com nistor_maria2007@yahoo.com Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta in luna februarie 2022, pot ramane in continuare angajata cu acelasi contract de munca pe acelasi post ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata1 am o salariata careia i a venit decizia de pensionare ... mugurica_nita mugurica_nita Buna dimineata1 Am o salariata careia i a venit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Poate aceasta sa si continue activitatea, pe ... (vezi toată discuția)