avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legala o astfel de decizie a adunarii generale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legala o astfel de decizie a adunarii generale?

Buna ziua.

In adunarea generala a asociatei de propietari s-a decis ca cei care nu isi monteaza apometre electronice cu citire la distanta, vor plati toate pierderile de apa rece. Cei care le-au montat sunt scutiti de plata pierderilor, iar cei care au ramas la cele clasice impart costul pierderilor. Astfel, s-a ajuns ca numai cateva apartamente sa plateasca pierderile pentru restul de cateva zeci.
In acelasi timp, daca toti si-ar monta aprometre electronice, pierderile nu vor disparea, asa ca atunci vor fi, evident, impartite iarasi tuturor.
Decizia, de care am pomenit mai sus, mie imi suna cel putin pentru moment a discriminare, din moment ce pierderile tot vor trebui platite, dar acum sunt ca o pedeapsa menita sa ii oblige pe toti sa isi monteze apometre electronice.
Din cate am citit pe net legea nu obliga montarea apometrelor electronice, iar din legea asociatiilor de locatari inteleg ca toate cheltuielile comune, inclusiv pierderile se suporta la comun.

Este legala o astfel de decizie a asociatiei si, daca nu, ce pot face in privinta asta?

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
vire, utilizator
Nu este legală, e pur și simplu un abuz.Legea 196/2018 prevede doar ca proprietarii sa fie obligați a-și măsura (contoriza) utilitățile, prin urmare si apa.Nu există o prevedere expresa de montat apometre cu transmisie radio.

Adunarea generală nu e izvor de drept. Hotărârea respectivă se poate și trebuie contestata și anulată în instanță.
În plus asociația trebuie obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare apometre stavros71 stavros71 In adunarea generala a asociatiei de proprietari din cauza consumurilor/costurilor mari inregistrate la apa rece si calda s-a luat decizia de a schimba ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt locatara unui apartament intr-un bloc cu pierderi ... AnaCaram AnaCaram Bună ziua! Sunt locatara unui apartament intr-un bloc cu pierderi foarte mari de apa. În urma cu câteva luni de zile , am semnat un acord prin care ... (vezi toată discuția)
Contoare apa cu citire radio avrram avrram In adunarea generala a locatarilor, se ia hotărârea ( cu 50%+1 ) ca dupa montarea contoarelor de apa cu citire radio, diferențele de apa ( pierderile de ... (vezi toată discuția)