avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer bunuri in timpul vietii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer bunuri in timpul vietii

Buna ziua!
Prietena unchiului meu doreste sa ii doneze toate bunurile pe care le are (cei 2 nu sunt casatoriti dar traiesc in concubinaj de peste 20 de ani). Doamna este destul de in varsta si nu are mostenitori directi (sot, copii, frati). Ma poate sfatui cineva cu cea mai buna procedura pentru a realiza transferul de bunuri intre cei 2 astfel incat sa nu mai poata fi atacata in instanta in eventualitatea aparitiei altor mostenitori (unchi, verisori, etc.) dupa moartea acesteia?
Ca si clarificare: doamna doreste sa transfere toate bunurile in timpul vietii, nu dupa deces.
Multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2023
Andreea Dima, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 08:07, 26 Mai 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
e pe moarte sau care e treaba, ce varsta are?
doamna doreste sa transfere toate bunurile in timpul vietii, nu dupa deces.

e o imprudenta, ca sa nu zicem ca e prostie.
Da, dansa este destul de inaintata in varsta si starea ei de sanatate este destul de subreda. Bineinteles, in schimbul bunurilor unchiul meu va avea grija de ea. Iar propunerea a venit din partea ei.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2023
Andreea Dima, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa incheie contract de intretinere pastrand dreptul de uzufruct
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna neavând moștenitori rezervatari, testamentul este suficient.
Testamentul este atacabil, dar cu ce șanse? Orice este atacabil, accesul la justiție este un drept constituțional, nimenea și nimic nu te poate apăra de șicanele unor rude lacome. Deci vă recomand să contactați un notar, el va cere un certificat medical pentru doamna, eliberat de medicul de familie. Dacă doamna are probleme cognitive, atunci este mai complicat. Dar tot notarul vă va îndruma.

Andreea Dima a scris:

Buna ziua!
Prietena unchiului meu doreste sa ii doneze toate bunurile pe care le are (cei 2 nu sunt casatoriti dar traiesc in concubinaj de peste 20 de ani). Doamna este destul de in varsta si nu are mostenitori directi (sot, copii, frati). Ma poate sfatui cineva cu cea mai buna procedura pentru a realiza transferul de bunuri intre cei 2 astfel incat sa nu mai poata fi atacata in instanta in eventualitatea aparitiei altor mostenitori (unchi, verisori, etc.) dupa moartea acesteia?
Ca si clarificare: doamna doreste sa transfere toate bunurile in timpul vietii, nu dupa deces.
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! avem o situație legată de vecinii noștri, care ... Andreea Zrno Andreea Zrno Bună ziua ! Avem o situație legată de vecinii noștri, care sunt destul de în vârstă , însă nu au copii. Acestia dețin o casă și curte și 2 ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mătușa în vârstă de 87 de ani este in grija ... arturo arturo Bună seara! Mătușa în vârstă de 87 de ani este in grija mea, ea neavând copii. A decis sa mi lase mie casă ei, undeva la țară, după moartea ei. Așa ... (vezi toată discuția)
Testamentul poate fi atacat? eugen82 eugen82 Este vorba despre o persoana in virsta vaduva fara copii, dar cu frate si nepoti : un nepot dupa frate si inca un nepot dupa o sora decedata. Doamna a facut ... (vezi toată discuția)