avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Aș avea o întrebare legată de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Aș avea o întrebare legată de hotărârea CJUE ...

Bună ziua!
Aș avea o întrebare legată de hotărârea CJUE cu privire la decontarea aparatelor de vedere (adică: [ link extern ] .

Întrebarea mea e următoarea:
Oare până la urmă, este sau nu este obligat angajatorul să deconteze, sau încă nu s-a pus în aplicare decizia respectivă la nivelul legislației din România? Ce ar trebui să fac în cazul în care mi s-a refuzat decontarea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:54, 26 Mai 2023
Hotararile CJUE sunt obligatorii.
Problema este ca nu se respecta de fel legea.
Aici vedeti cum faceti.
Dreptate cam aveti dar depinde cum stiti sa uzati de ea...

Bucuresti 2023
În cauza C‑392/21, CJUE a decis la data de 22 dec. 2022 că ochelarii de vedere destinați celor care lucrează cu un monitor trebuie furnizați lucrătorilor de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile aferente, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.

Curtea de la Luxembourg a stabilit că articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor, în special dreptul acestora de a primi aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul testului prevăzut la alineatul (1) al acestui articol 9 sau cel al examenului prevăzut la alineatul (2) al articolului 9 menționat fac necesare aparatele respective. Ca urmare, Curtea a decis:
-Prin „aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;
-Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;
-Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;
-În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;
- Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție.

Reamintim că, în România, normele de securitate și sănătate în muncă sunt prevăzute în Legea nr. 319/2006 și HG nr. 1028/2006. Potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, se poate introduce în ccm decontarea ochelarilor ... dutun dutun Bună ziua, Se poate introduce în CCM decontarea ochelarilor de vedere, conform Directivei europene 90/270/CEE privind condițiile minime de securitate și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. lucrez la o școala și vreau să-mi fac ochelari ... Michi2475 Michi2475 Buna ziua. Lucrez la o școala și vreau să-mi fac ochelari in baza deciziei Curții Europene de Justiție despre care am auzit in media ca a decis ca ... (vezi toată discuția)
Acordare ochelari conform hg 1028/2006 marianadavid marianadavid Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o societate cu activitate de birou doreste sa deconteze angajatilor bani pentru acordarea de ... (vezi toată discuția)