Buna ziua!
Sunt noua pe acest site, dar va rog sa ma ajutați cu răspunsuri la o serie de întrebări. Situația mea este următoarea:
1. Sunt in creștere copil, urmând ca acesta sa facă 2 ani in 11 Octombrie. Când ar trebui sa revin la munca? Tatăl nu neaparat dorește sa își ia și el ccc.
2. Pe parcursul ccc am avut niște venituri -mici- sub limita plafonului maxim pt a putea beneficia și de indemnizația de ccc. cand voi intra in câmpul muncii voi putea beneficia de stimulentul de inserție, nu?
3. Mi-am înființat firma proprie pt ca doresc sa încep ceva in paralel cu serviciul, dar, este necesară angajarea mea cu norma întreaga, pt a putea funcționa firma pe domeniul ales și pt a obține licența de funcționare. Pt o perioada de timp, la locul inițial de munca ma gândesc la un concediu fără plata, pentru a vedea cum funcționează propriul business. Ar trebui sa fac cerere de revenire și apoi cerere pt concediu fără plata? Se poate acorda cfp de la un loc de munca, dacă între timp sunt angajata și in alta parte? Ulterior, voi putea beneficia și de stimulentul de inserție, bănuiesc ?
1. In prezent : - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, indiferent daca solicita sau nu acest drept, atunci durata CCC pentru mama se va diminua cu o luna.
In aceste conditii, mama persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
In speta, revenirea se va face incepand cu data de 12 septembrie.
2. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011:
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, indiferent daca solicita sau nu acest drept, atunci durata CCC pentru mama se va diminua cu 2 luni.
In aceste conditii, mama persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
In speta, revenirea se va face incepand cu data de 12 august.