Bună ziua ziua. Sunt însărcinată în 10 săptămâni, am anuntat verbal pa muncă, intrebandu-i totodata daca trebuie sa duc acte doveditoare (certificat de la medicul ginecolog si o instiintare scrisă, cum citisem pe net) ei mi-au zis ca nu, o sa-mi trebuiasca doar concediul medicat când o sa intru în prenatal (la 7 luni, mi-au zis ei) si ca eu o sa primesc banii de la stat dupa câteva luni, e normal asa? Eu stiam cu totul altceva...
Trebuie sa instiintati angajatorul in scris si sa anexati o adeverinta de la medicul ginecolog care sa ateste starea dvs. de graviditate . Care “ banii de la stat “ ? nu aveti de primit decat indemnizatia de crestere copil DUPA ce trec minim 42 zile de la nastere, daca aveti cel putin 12 luni cu venituri din salarii sau asimilate in ultimele 24 luni inainte de nastere . Dvs. ce “ altceva “ stiti ?
Concediul pre si post natal este un concediu medical pe care - initial - il plateste angajatorul , urmand sa-si recupereze banii de la Casa de Sanatate ( cu intarzieri care ajung si la un an ) . Normal , se iau 63 zile pre ( deci , la 7 luni de sarcina ) si 63 zile post natal , dar puteti imparti si altfel cele 126 zile , sunt obligtorii doar minim 42 dupa nastere ( concediu de lauzie ) . Deci , puteti lua concediu pre natal cu maxim 84 zile inainte de data preconizata a nasterii , dar prudent ar fi sa lasati o marja , copiii au “ prostul “ obicei sa nu respecte neaparat planurile medicilor , altfel ramaneti cu zile fara venit .