avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Am cumparat un apartament pe numele tatalui meu,care a decedat recent.As dori sa stiu daca se poate scoate apartamentul din masa succesorala,inainte de deschiderea succesiunii,in conditiile in care toti mostenitorii sunt de acord.Daca intr-adevar se poate face,as dori sa stiu cum se procedeaza
Multumesc frumos!
Nu puteti sa il scoateti din masa succesorala, pt ca ar insemna ca ramane pe numele tatalui.
Nici nu pot renunta ceilalti mostenitori doar la apartament, ci la intreaga cota a fiecaruia.
Puteti sa stabiliti (amiabil, cu acordul celorlalti) prin partajul succesoral ca acesta sa va revina in cota dvs.
nu se poate scoate de la masa credala.urmeaza sa faceti o tranzactie in sensul celor precizate.
N-am inteles ce-i cu masa credala.
Pe dumneavoastra banuiesc ca va intereseaza cum sa procedati pentru a evita taxele pentru succesiunea dupa tatal dumneavoastra.
Nu aveti cum sa le evitati.
Atunci cand ati cumparat apartamentul pe numele tatalui trebuia sa stiti ca odata cu decesul sau o sa aveti de dezbatut o mostenire care, chiar daca exista deplina intelegere, va costa ceva bani.

Instrainarea unui bun indiviz e posibila , cata vreme exista acordul coerezilor.Insa , calitatea de mostenitor e conferita de certificatul de mostenitor sau cel de calitate de mostenitor (altminteri , nu vad cum ati putea instraina, fara a dovedi macar vocatia succesorala a dumeavoastra )

Partajul presupune imparteala in materialitate a bunurilor.In caz ca veti dezbate sucesiune in termen de 2 ani de la decesul autorului , taxa de 1%, raportata la masa succesorala , nu va trebui sa fie platita .( proportional , erezii vor plati doar onorariul notarului )

In instanta, taxa judiciara de timbru e de 3 % din masa bunurilor de impartit , pentru dezbaterea mostenirii .Pentru partajare taxa e perceputa alta, cu aceeasi valoare.

Succes.;)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune alex333 alex333 Doresc sa deschid succesiunea am divergente cu fratii si mama mea si vreau sa cer iesirea din diviziune cu un teren si casa parinteasca. Mentionez ca tatal meu ... (vezi toată discuția)
Este posibila vanzare unui imobil fara dezbaterea mostenirii? diana87 diana87 buna ziua! am si eu o nelamurire in legatura cu vanzarea unui apartament care este pe numele parintilor, iar unul dintre ei este decedat de 3 ani si nu am ... (vezi toată discuția)