Buna ziua! Am facut eu si sotul meu testamente separate ,pentru ca,in cazul decesului unuia dintre noi,cel ramas in viata sa mosteneasca proprietatile.Mentionez ca nu avem copii,iar parintii nostrii sunt in viata.Intrebarea mea este -la succesiune or sa vina fratii celui decedat,care trebuie sa-si dea acordul ca cel in viata sa mosteneasca tot, sau in urma testamentelor acest lucru nu va fi necesar?Frati avem si eu si sotul.Daca da.atunci va rog sa ma sfatuiti ce pot face pentru a fi sigura ca dupa moartea mea ,sotul mosteneste tot si invers.fara a fi amestecata familia ?Notarul ,cand ne-a facut testamentele ne-a spus ca e cea mai sigura metoda.dar am aflat de curand ca matusa unei colege,dupa ce sotul a decedat,chiar daca si-au facut testamente,la succesiune a fost chemata sora celui decedat pentru as da acordul ca sotia in viata sa mosteneasca casa in care locuia,casa dobandita impreuna cu sotul.Multumesc anticipat!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ok, deci v-a marcat mai mult ce-a spus tăntica unei colege, dintr-o legenda urbana pentru o situație total diferita de a dvs, decât ce v-a spus un notar si acum ne întrebați cine a avut dreptate.
Frații și surorile nu sunt moștenitori rezervatari. Nu au de ce sa fie chemați și sa își dea acordul la nimic
Multumesc frumos pentru raspuns!Oricum tot nu sunt lamurita de ce a fost chemata sora decedatului in conditiile in care cei doi au facut testamente la fel ca noi,iar situatia mi-a fost povestita de colega mea care a fost impreuna cu matusa ei la succesiune,nu mi-a povestit tantica.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru ca cel mai probabil cei doi nu au avut testamente făcute la notar, situație în care, da, moștenitorii legali ai soțului decedat sunt soțul supraviețuitor și fratii/surorile.
Dacă nu ați fost de fata, nu aveți cum sa știți din punct de vedere juridic cum a fost situația respectiva.
Moștenitorii rezervatari sunt: sotul/soția, părinții și descendenții (copii, nepoți strănepoți etc.)
Frații și surorile nu fac parte din aceasta categorie, iar dacă soții si-au lăsat testamente reciproce, fratii nu au ce sa caute în ecuație.